“Overdreven ønsketænkning”: Landbrugsorganisation revser ny aftale

Landbrugsminister Rasmus Prehn (S). (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

”De fleste tiltag i den aftale er udtryk for overdreven ønsketænkning!”

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Så kontant lyder dommen fra Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær over den nyligt indgåede landbrugsaftale på Christiansborg. 

Han frygter, at aftalen vil svække dansk landbrug og sende arbejdspladser ud af landet – men erkender også, at slutresultatet havde været meget værre, hvis kun de røde partier stod bag aftalen.

– Jeg vil derfor gerne takke en samlet blå blok for i det mindste at have trukket aftalen i den rigtige retning i forhold til det rædselsscenarium, som regeringen oprindeligt havde lagt op til, og som dens socialistiske støttepartier pressede på for, siger Peter Kiær.

Han hæfter sig bl.a. ved, at aftalen er fokuseret på kollektive virkemidler frem for målrettet regulering, og at der gennemføres en såkaldt second opinion på vandplanerne, vel at mærke med ophæng i Finansministeriet. 

Det ændrer dog ikke på, at også den endelige aftaletekst stadig afslører en omgang politik, der langt fra er baseret på faglighed. 

Hvilket skuffer Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen:

– Man satser eksempelvis på, at biokul skal kunne fjerne 1,8 mio. tons CO2 inden 2030. Selv om det er almindeligt kendt, at der vil gå lang tid, inden man er klar til at skalere teknikken for alvor, siger han.

– Indenfor udtagning af lavbundsjord er eksperterne jo heller ikke klar med tilstrækkelig forskning på området. Især de alt for gamle jordprøver gør, at ingen kender effekten af det, man nu vil sætte gang i. Vil den øgede metanudledning f.eks. mere end udligne den reducerede CO2-udledning? Selv om man intet ved, er denne jordudtagning gjort til det store slagnummer, siger Jørgen Evald Jensen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?