Overraskede forskere: Koralrev genvinder farvepragt

Korallerne ved Rowley Shoals i Vestaustralien var helt hvide, men genvandt liv og farver. Den kendsgerning gav ny viden om naturen.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Overraskede forskere: Koralrev genvinder farvepragt

Korallerne ved Rowley Shoals i Vestaustralien var helt hvide, men genvandt liv og farver. Den kendsgerning gav ny viden om naturen.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Det var deprimerende, men ikke uventet, da koralrevene i Rowley Shoals ud for Vestaustralien tidligere i år begyndte at blegne som konsekvens af det varmere vand. Men et halvt år efter at blegningen blev konstateret, var der sket en ændring – koralrevene havde genvundet deres farvepragt og så ud til at kunne overleve.
Den ansvarlige for overvågningen af koralrevene ved Vestaustralien, dr. Tom Holmes, forklarer til tv-stationen ABC’s hjemmeside, at selv om forskerne stadig er i gang med at evaluere de nyeste data fra korallerne, så ser det ud til, at der er sket en ”forbavsende” fremgang i deres helbredstilstand i løbet af de seneste seks måneder.
Sidste sommer medvirkede de voldsomme skovbrande til, at også havvandet ved Australiens kyster blev varmere end normalt. De højere temperaturer tog livet af en række krebsdyr, fisk og østers og medførte også at korallerne blev hvide på de tre koraløer Rowley Shoals, 300 km vest for Australien.
I april konstaterede forskerne, at 60% af korallerne på de tre øer var blevet hvide som følge af den voldsomste havopvarmningsbølge, siden målingerne begyndte i 1993.
Det har længe været alment kendt, at korallerne bleger, når havtemperaturen bliver for høj – men det er ny viden, at de afblegede koraller ikke dør øjeblikkeligt.
”Når en koral bliver hvid, er der faktisk tegn på begyndende stress. Den mikroskopiske alge, som lever i korallerne og som farver dem, udstødes af dem, mens selve korallen under algen stadig er i live,” siger dr. Holmes.
Men korallerne lever faktisk af de små alger og kan ikke overleve uden dem. Hvis så havtemperaturen falder igen, og stressperioden ikke har varet for længe, så vender algerne tilbage, og dermed genvinder korallerne deres farver.
Forskerne konstaterer, at kun 10% af korallerne på Rowley Shoals døde på grund af hedebølgen i stedet for de 60%, som i første omgang syntes berørt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2102 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 3273 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4102”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?