På grænsen til korruption: For 20.000 kroner kan du købe et møde med Mette Frederiksen

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

”De er ikke forbrydere, men det er på kanten af, hvad man kan tillade sig i et demokrati”, lyder det fra ekspert.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.net 

For 20.000 kroner om året, kan Danmarks erhvervsorganisationer, erhvervssammenslutninger og virksomheder nu købe sig adgang til møder med bl.a. statsminister Mette Frederiksen (S), finansminister Nicolai Wammen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S).

– Havde det været med ministerkasketten på, ville det være korruption, ulovligt og strafbart, siger forvaltningsekspert.

Der er indtil videre ca. 50 medlemmer, der har købt sig adgang til møderne, som der er blevet afholdt fire af i løbet af det seneste år.

Møderne sker gennem socialdemokratiets erhvervsklub “Erhvervsforum Vækst DK”, som har adresse på socialdemokratiets partikontor på Christiansborg.

Ifølge Altinget ønsker ingen fra Socialdemokratiets ledelse at stille op til et interview, men i en mail har partisekretær Jan Juul Christensen oplyst, at formålet med erhvervsklubben “er at styrke dialogen mellem Socialdemokratiet og erhvervslivet”, der betaler “et årligt fastsat og ensartet kontingent”.

– Arrangementerne i Erhvervsforum Vækst DK er drøftelser mellem repræsentanter for erhvervslivet, organisationer mv. og repræsentanter for Socialdemokratiet. Her udveksles der synspunkter mellem alle mødedeltagerne. Dette sker i en struktureret ramme af foreningen og har ikke noget at gøre med at ‘købe’ sig adgang, fortsætter han.

Han oplyser desuden, at foreningen skal godkende alle nye medlemmer af erhvervsklubben.

– Der er tale om et medlemskab af en forening, og der sker en godkendelse fra foreningens side af medlemskab, som I enhver anden forening, tilføjer han.

Forskningschef: “Det er grundlæggende en antidemokratisk ide”

Roger Buch, som er forskningschef i samfundsfag ved Danmarks medie- og Journalisthøjskole mener, at der er tale om en velkendt amerikansk metode, hvor man få et givent beløb, kan købe sig adgang til et møde med en præsidentkandidat.

– Man fremmer en eksklusiv adgang. Det er grundlæggende en antidemokratisk ide, siger han og tilføjer:

– Det her er et godt eksempel på, at man lukker ned, men så lukker op med den anden hånd, hvis man betaler. Det er et antidemokratisk system.

Havde det været i et ministerielt øjemed, at ministrene tager imod penge for et møde, så ville det være korruption, ulovligt og strafbart, forklarer Roger Buch og fortsætter:

– Men når ministrene tager partikasketten på, så er det lovligt. Det er klart det, der sker her. De er ikke forbrydere, men det er på kanten af, hvad man kan tillade sig i et demokrati.

[adning id="17957"]

Fik du læst?