Pensionsalderen skal stige langsommere.

Nyt forslag fra kommission får partier til at råbe op - men regeringen tøver.

Nutidens 18-årige vil først kunne gå på pension som 74,5-årige med de eksisterende planer for pensionsalderen, men det anbefaler pensionskommissionen, at der bliver lavet om på.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Tilbage i 2020 blev pensionskommissionen etableret. Den fik til opgave at komme med anbefalinger til pensionsalderen i Danmark, og efter godt og vel toårs arbejde er kommissionens længe ventede anbefalinger nu blevet præsenteret for offentligheden.

De ventede anbefalinger er godt nyt for landets yngre befolkning, idet de nuværende stigninger i pensionsalderen bliver anbefalet til at stige langsommere end planlagt.

Dette har fået flere forskellige Folketingspartier til at genåbne diskussionen om pensionsalderen, men i regeringspartiet tøver man, skriver DR.dk.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten råber op: 67 år ville være en meget god alder

To af de partier, der nu igen åbner debatten for pensionsalderen, er blandt andet Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Ifølge Dansk Folkeparti burde man tage et grundigt eftersyn af den stigende pensionsalder, og de nye anbefalinger understreger blot dette, mener DF.

Hos Enhedslisten er tonen nogenlunde den samme, idet at Enhedslisten generelt synes, at pensionsalderen er for høj. Og dette er endvidere også inkluderet kommissionens nye anbefalinger.

Enhedslisten mener nemlig, at de nye anbefalinger stadig er urealistiske, og partiets arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb udtaler til DR:

– Det er en stor fejl, at man tror, at alle kan arbejde lige lang tid. Og det er en stor fejl, at man tror, at alle kan arbejde så længe. Hvis det var mig, der skulle bestemme, ville jeg sige: ”67 er en meget god alder.”

Socialdemokratiet tøver: Det er nødvendigt, at økonomien hænger sammen

På trods af, at debatten er genopblusset som følge af de nye anbefalinger, mener den socialdemokratiske beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ikke, at det betyder, man nødvendigvis skal til at ændre på de eksisterende planer, og fortsætter:

– Vi ved jo også godt, at noget af det, som er nødvendigt for, at økonomien hænger sammen er, at jo ældre og sundere, vi bliver, desto større behov er der også for, at vi bliver lidt længere tid på arbejdsmarkedet.

De eksisterende planer gør, at man i 2035 går på pension som 69-årig, men at pensionsalderen derefter fra 2040 vil stige i takt med den forhøjede levetid.

Nutidens 18-årige vil derfor for eksempel se frem til en pensionsalder på 74,5 år, men gennemføres de nye anbefalinger vil pensionsalderen i stedet hedde 72,5 år.

[adning id="17957"]

Fik du læst?