Pernille Vermund: ”Jeg vil være landbrugs- og fiskeriminister”

Nye Borgerlige vil være pragmatiske og indgå kompromisser for at fremme det blå samarbejde. Selvom Pernille Vermund fastholder tanken om en folkeafstemning om EU, erkender hun dog, at det ikke kommer til at ske i den kommende valgperiode.
Indblik.dk har stillet fem skarpe spørgsmål til Nye Borgerliges leder.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

– Pernille Vermund, du skriver i Nye Borgerliges valgoplæg, at du ”helst ser en borgerlig regering med deltagelse af alle borgerlige partier: Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og DF.” Det er hele seks partier – og det ville være ny Danmarks-rekord. Er det klogt at danne en regering, hvor så mange partier er med?

”Det er både klogt og nødvendigt, hvis vi skal have løst udlændingepolitikken fra bunden og trukket Danmark i en mere borgerlig retning. I en borgerlig regering med alle seks partier vil alle partier skulle respektere hinandens vigtige mærkesager. Skattestoppet er afgørende for Venstre. At bevare topskatten er ultimativt for Danmarksdemokraterne, og for os er det ufravigeligt at få løst udlændingepolitikken fra bunden. Sådan har alle partier noget, som er umådeligt vigtigt for dem selv. Det må og skal de andre partier respektere og gå med til at gennemføre. På den måde får alle partier det gennemført, som er vigtigt for dem og deres vælgere. På alle andre områder må hvert parti selvfølgelig være yderst pragmatiske og indgå kompromisser.”

– Risikerer en sekspartiregering at blive lammet, fordi alle skal have noget, og alle kan nedlægge veto?

”Vi så, hvor galt det gik med VLAK-regeringen i 2016-19. Det må ikke gentage sig. DF stod dengang udenfor regeringen og brugte sine mange mandater til at spænde ben i stedet for at hjælpe til. Derfor skal alle med, tage ansvar og have indflydelse.”

– Hvilke ministerier ville du helst have? Og hvorfor?

”Jeg vil gerne være landbrugs- og fiskeriminister. Men det er vigtigt for mig, at en regering bestående af seks partier ikke blot opretter en masse nye ministerposter for at belønne nogle flere. I Nye Borgerlige ønsker vi at reducere antallet af ministerier, for når politikerne skal bestemme mindre og danskerne meget mere selv – også over flere af deres egne penge – bliver der brug for mindre lovgivning og færre regler.”

– Hvilke steder tror du, at det bliver lettest at nå til enighed blandt blå regeringspartier?

”Vi har allerede stærke forbindelsespunkter i forhold til mere frit valg i den offentlige service og i sundhedssektoren, om øget brug af private udbydere til offentlige opgaver. Vi er enige om, at skatten er for høj, at centraliseringen har taget overhånd, at landbruget skal udvikles og ikke afvikles, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde, at jobcentrene ikke fungerer, at forsvaret skal moderniseres og udvides, og at langt flere udlændinge skal udvises, når de begår kriminalitet her i landet. Vi kan nå til enighed om retningen på næsten alle politikområder uden meget lange diskussioner. Hvor langt, vi skal gå og hvor hurtigt, vi skal rykke, kan der være uenighed om, og der må alle bøje sig imod hinanden.”

– Hvilke steder forudser du flest uenigheder med de øvrige borgerlige partier? Nye Borgerlige vil f.eks. gerne have en afstemning og EU-medlemskabet. Vil I stille det som et af jeres krav til et regeringsgrundlag?

Vi vil gerne erstatte vores binding til EU med et bedre frihandelssamarbejde i EFTA. Vi erkender dog, at det ikke bliver i den kommende regeringsperiode, at den diskussion skal foregå. Men derfor mener vi det stadigvæk. Og sådan vil det være for alle partier. Der vil være mærkesager, som man er nødt til at lægge på hylden, til de andre partier begynder at flytte sig i ens retning.

[adning id="17957"]

Fik du læst?