Polen ser atomkraft som vejen frem

Nye a-kraftværker i Polen skal erstatte kul og give forsyningssikkerhed, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Polen ser atomkraft som vejen frem

Nye a-kraftværker i Polen skal erstatte kul og give forsyningssikkerhed, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Polen har besluttet at bygge seks atomkraftværker inden 2040. De nye kraftværker skal først og fremmest erstatte landets kulkraftværker, som i øjeblikket leverer 75% af landets elektricitet. Med alle 6 nye værker i kraft vil 50% af Polens elektricitet blive produceret uden CO2-udslip.
Beslutningen blev offentliggjort af Polens klimaminister, Michal Kutuka, i sidste uge.
De nye reaktorer skal danne fundamentet i Polens fremtidige energiforsyning, som også vil have elementer af sol- og vindkraft. De skal give forsyningssikkerhed de 9-10 dage om året, hvor der hverken er sol eller vind i Polen.
Klimaministeren sagde, at bygningen af de nye værker og den fremtidige atomindustri i landet vil skabe 60.000 nye job.
Den første reaktor bliver placeret i Pommern i det nordvestlige Polen ud til Østersøen, og den skal efter planen begynde at producere strøm i 2033. Og man har i god tid taget den lokale befolkning i ed.
”Den lokale befolkning er for længst blevet orienteret om planerne og er forberedt på det kommende byggeri. Lokale repræsentanter har været på besøg på atomkraftværker i udlandet, således at vi har opnået social forståelse for at begynde byggeriet,” sagde energiminister Krzysztof Tchorzewski i en tale allerede sidste år, hvor planen om at bygge atomkraftværker i Polen blev nævnt første gang.
Polens beslutning er i øvrigt interessant, set i lyset af at naboen Tyskland har besluttet at afvikle sin ellers velfungerende atomkraft.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8293″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9046″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9326″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?