Politikerne risikerer at gøre klimaet en bjørnetjeneste, hvis de indfører en CO2-afgift

Foto: Shutterstock

“Vi risikerer blot at gøre det globale klima en bjørnetjeneste”, skriver Peter Kiær i dette debatindlæg, hvor han advarer imod at indføre en CO2-afgift.

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug 

Burde politikere ikke arbejde for, at fødevarer bliver produceret med den mindst mulige miljø- og klimapåvirkning?

Ikke i Danmark, åbenbart. For her forbereder folkevalgte fra begge politiske fløje en CO2-afgift, der vil gøre bl.a. svine- og mælkeproduktionen herhjemme væsentligt dyrere – og uden tvivl vil medvirke til, at store dele af dansk landbrugsproduktion må lukke. 

Da den internationale efterspørgsel efter disse madvarer ikke mindskes af den grund, vil koen og grisen altså i stedet skulle gøre sit arbejde i eksempelvis Polen, hvor aftrykket på miljø og klima er meget større.

Hvem har gavn af det? Ikke moder jord, i hvert fald!

Det internationalt anerkendte, amerikanske institut World Ressources Institute har sammenlignet landes produktion af svinekød og mælkeprodukter og har konkluderet, at Danmark ligger helt i front, når det handler om klimavenlighed indenfor svinene, mens vi indtager tredjepladsen, når det gælder klimaeffektivitet indenfor mælkeproduktion.

I øvrigt er Danmark også internationalt foregangsland, når det handler om landbrugsforskning og ikke mindst udvikling af klimarigtigt kød. Hvordan skal vi kunne fortsætte med det uden et fortsat stort husdyrbrug?

Lad nu være med – også via en ny uintelligent CO2-afgift – at overregulere dansk landbrug. Vi risikerer blot at gøre det globale klima en bjørnetjeneste.

Dette er et debatindlæg og repræsenterer alene skribentens egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?