Politisk flertal bakker op: Staten skal tvangsfordele barsel mellem forældrene

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Et politisk flertal bakker op om en ny aftale, der dikterer nye forhold på barselsområdet. 

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Efter lange forhandlinger er landets arbejdsgivere og lønmodtagere – repræsenteret af hhv. Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation – blevet enige om en ny aftale, der tvangsfordeler – eller øremærker – 11 ugers barsel til både far og mor.

Aftalen betyder, at moren som nu har ret til fire ugers barsel inden fødslen og begge forældre har to uger efter fødslen. 

Derefter har begge forældre ret til yderligere ni ugers øremærket barsel. Hvis faren ikke bruger de 11 uger, vil de bortfalde.

Selv glæder de to organisationer sig over aftalen, som de mener fremmer ligestillingen.

– Vi synes, at vi har fundet den rigtige balance, hvor vi sætter hegnspæle til fordel for ligestillingen i Danmark ved at skabe øremærkning, så far bliver en større del af forældreskabet i første del af babyens liv, lyder det således fra Majbrit Berlau, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Aftalen bliver først til virkelighed, hvis den vedtages politisk. Allerede nu tegner der sig dog et flertal for aftalen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) hilser således aftalen velkommen, ligesom Venstres ligestillingsordfører Fatma Øktem overfor Berlingske bekræfter, at partiet støtter aftalen.

Hummelgaard udtaler i en skriftlig kommentar til Berlingske, at han ser frem til “drøftelser med Folketingets partier”, og at han håber, at der vil blive taget “positivt imod aftalen”.

– Jeg er glad for, at DA og FH aktivt har meldt sig på banen for at tage del i at skabe bedre og mere fleksible rammer for forældreorlov i Danmark. Jeg synes også, at de er kommet frem til en model med mange gode takter i. For mig handler det om at finde en model, der er til gavn for mødre, fædre og allervigtigst børnene, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Sammen med regeringens støttepartier – Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre – der bakker også op om aftalen, er der altså skabt politisk flertal for en ændring af lovgivningen.

Dog lyder der hård kritik af aftalen og den politiske støtte til den fra den øvrige opposition.

Bl.a. kalder Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh det for “et angreb på familiernes frihed”.

– Det er et angreb på familielivet og det frie valg. Som udspringer af aktivistisk, politisk feminisme.

– I et frit samfund skal vi aldrig juble over tvang og resultatlighed men i stedet værne om menneskers frie valg – og den forskellighed der udspringer af de frie valg, skriver han i et Facebookopslag.

Aftalen mellem FH og DA er et indspil til de politiske forhandlinger om øremærket barsel. 

Ordningen er samtidig en implementering af EU’s orlovsdirektiv, som også indeholder andre orlovselementer. 

Folketingets partier skal efter planen forhandle øremærket barsel i efteråret.

[adning id="17957"]

Fik du læst?