Præst: Vi kan ikke fortsætte som levende døde

Foto: Simon Knudsen/PR-foto

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Under nedlukningen lever vi som “levende døde”. Det er uholdbart, mener præsent Lotte Blicher Mørk.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net 
Mens danskerne via politikere og medier har fået gentaget den uendelige skrækhistorie om smitteopsporing og nye farlige mutationer, kom Lotte Blicher Mørk, cand. theol. og præst på Rigshospitalet med en ny vinkel P1-progammet Ordet Fanger.
Nemlig muligheden for, at der lige nu ikke rigtigt er nogen rigtigt god løsning, og at politikere er nødt til at må træffe nogle virkeligt hårde beslutninger, bide tænderne sammen og tage ansvar.
Hospitalspræst Lotte Blicher Mørk sagde i P1-debatprogrammet Ordet Fanger: 
– Vi er simpelthen nødt til at spørge, hvad det kommer til at gøre, hvis vi vedbliver den her nedlukning i lang tid. Hvad det kommer til at gøre ved det enkelte menneske?  Fordi det er netop noget af det, jeg også ser på Rigshospitalet ‘én til én’…, siger Lotte Blicher Mørk, der på hospitalet møder patienter, der diagnosticeres med alvorlige sygdomme.
– Så lukker de alt ned, fordi det hele er surrealistisk, de er chokerede, og ved ikke hvordan de skal leve deres liv den sidste tid.
– Men denne her patient er nødt er nødt til at åbne op for at kunne leve, ellers bliver de som “levende døde” og det tror jeg er en fare, som vi også er nødt til at diskutere.
– Alt det her med at vi skal vinde over eller bekæmpe corona, det synes jeg er en eller anden form for åndelig umodenhed, som vi skal diskutere.
Siden gik P1-debatten igen over til snakke om, hvilken strategi, der ville være bedst til at standse corona, og her sagde en anden gæst i studiet, epidemiolog Lone Simonsen, følgende: 
– Vi skal også huske, at den her virus slår ikke allemulige ihjel. Langt, langt de fleste, især dem under 60, vil få et mildt forløb af det her.
Lotte Blicher Mørk kom efterfølgende med opfordringen:
– Vi er nødt til at tage nogle meget konkrete beslutninger om, hvem der skal lukke op og hvem skal fortsætte med at lukke ned… Der er nogle politikere, der må træffe nogle virkeligt hårde beslutninger – for når du træffer én beslutning, så sker der også noget andet. Sådan er det. Jeg savner, at der er nogen, der tager noget ansvar og siger:
Prøv at hør her, i den ideelle verden, findes der det, man kalder “gode valg” og “dårlige valg”. Men i den virkelige verden – det vil sige denne her – der er der ikke nogen nødvendigvis nogen gode valg.”
– Der er dilemmaer hele tiden, og så må man sige: Jeg træffer den beslutning som politiker, og det medfører det og det,  så må man rette ryggen og tage skylden for det … Det er jo dét, vi ikke tør som mennesker generelt, fordi vi ikke tror, vi bliver tilgivet…
– Politikerne, de lader som om, det er en rigtigt god beslutning, det her. Jeg ønsker bare der kunne være lidt mere gennemsigtighed i, hvad det er for nogle beslutninger der bliver truffet, taget noget ansvar.
Lotte Blicher Mørk er præst på Rigshospitalet. I 2016 udkom hendes “På en måde skal vi dø”, der er skrevet på baggrund af hendes mange års erfaring og utallige møder med mennesker på kanten af livet. Lotte Blicher Mørk underviser, holder foredrag, arrangerer konferencer og holder oplæg i både ind- og udland.
Ordet fanger blev sendt på P1 søndag klokken 12.15. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?