Prisen stiger og stiger: Nu koster det 200.000 kroner at finde én enkelt coronasmittet

Foto: Shutterstock

Nogle steder i landet kan det koste over 200.000 kroner at finde én enkelt smittet med kviktest, lyder det fra professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Det skriver Jyllands-Posten.

I Danmark tester vi rigtig meget grundet kravet om coronapas, som politikerne har pålagt os.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut (SSI) har det nuværende testsystem kostet skatteyderne 3,7 milliarde. kroner allerede de første fire måneder af 2021.

Udover det, viser et aktstykke fra Folketinget, at regionerne har afholdt udgifter til at teste danskerne for 2,4 milliarder kroner i år.

Professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg og Det Nationale Forsknings- og Analyseinstitut for Velfærd (Vive) har lavet beregninger om udgifterne af test, og Kjellberg kritiserer særligt de uselekterede test.

– Flertallet af test bliver i dag udført på borgere, som er helt symptomfrie og uden særlig risiko, men skal bruge testresultatet i coronapasset for at komme til f.eks. fodbold, siger han, og fortsætter:

– Her er gennemsnitsprisen for at finde én positiv over 125.000 kr.

– Det er relevant at stille spørgsmål ved, om vi får valuta for pengene ved at teste så massivt, og det fører igen til spørgsmålet: Er det virkelig nødvendigt at bruge coronapas på steder og ved begivenheder, hvor der er meget lav risiko for smittespredning?

Ifølge Kjellberg skal man nogle steder i landet kvikteste 2.000 personer for at finde én coronasmittet. Trækker man de falsk positive fra, er prisen pr. identificerede coronasmittet over 200.000 kroner.

– Her kan man med god grund spørge, om vi får tilstrækkelig sundhed for pengene ved den meget brede testning.

– Mit svar er, at det et særdeles tvivlsomt. Det er absolut sundhedsøkonomisk fornuft at teste mennesker med symptomer i forbindelse med smitteopsporing og begivenheder, hvor der er risiko for større spredning m.v., siger Kjellberg.

Når man gør den samlede stykpris op på både kviktest og pcr-test, er gennemsnitsprisen – ifølge Kjellberg – cirka 50.000 kroner, for at finde én coronasmittet.

Dog, mener han ikke, at gennemsnitsprisen er interessant.

–  Det interessante er at diskutere, om vi får nok ud af de helt uselekterede coronatest, eller om testsystemet i højere grad bør målrettes, f.eks. til områder med meget smitte, understreger professoren.

“Alle pengene værd”

Hos Socialdemokratiet er man overbevist om, at man får nok for de høje, skatteyderbetalte pengebeløb.

Justitsminister Nick Hækkerup mener, at testestrategien er “alle pengene værd”, men at man med tiden vil udfase testindsatsen.

– Vi er lige nu blandt de lande i Europa, der tester flest målt på indbyggere, og vi er blandt de lande, der er bedst til at finde nye mutationer. Samtidig har vi en stabil lav smitteudvikling og et lavt antal indlagte, mens smitten omvendt buldrer afsted i tredje og fjerde smittebølger flere steder i verden.

– Men det er klart, at vi kommer til at udfase den massive testning, i takt med at flere bliver vaccineret. Men hvornår det præcist sker, afhænger af bl.a. vaccineudrulningen og smitteudviklingen, siger Nick Hækkerup.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?