Privatisering vil føre til “børnearbejde” og “selvmordsnet”: Enhedslisten-medlem langer ud efter Indbliks chefredaktør

Claes Theilgaard Indblik

Et forslag fra Indbliks chefredaktør Claes Theilgaard har fået en skribent fra Enhedslisten til at komme op i det røde felt.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk 

I et nyt debatindlæg på venstrefløjsmediet Solidaritet, kommenterer Sebastian Kirkegaard Ejsing, medlem af Enhedslisten Østerbro, på en mulig privatisering af sundhedsvæsenet.

Indlægget er et tilbagesvar på et debatindlæg i Politiken skrevet af Indbliks chefredaktør, Claes Theilgaard, hvori han beskrev, hvorfor sundhedsvæsenet bør privatiseres.

– Hvis vi privatiserede sundhedsvæsenet, ville markedet sikre, at sygeplejerskerne bliver betalt det, de er værd, skriver Claes Theilgaard.

Claes Theilgaards debatindlæg er ment som et løsningsforslag på det, som forårsagede sygeplejersketrejken. Nemlig, at de ikke mener, de får nok i løn.

Indbliks chefredaktør mener ikke, at man i et statsligt drevet sundhedssystem, har incitament til at udøve god service til patienterne, og ligeledes er der intet incitament til, at sikre gode arbejdsforhold for de ansatte.

Faktisk tværtimod. Driver man et dårligt hospital, vil politikerne som regel sende flere penge efter en, for det antages oftest at være løsningen på alle onder, tilføjer han.

Han mener af den grund, at der er behov for en privatisering og decentralisering af sundhedsvæsenet.

 Bliver beslutningerne truffet med egne penge på spil og i nærheden af både ansatte og patienter, er der pludselig incitament til både at sørge for gode arbejdsforhold og god service.

Theilgaard skriver desuden, at en privatisering samtidig vil sikre, at løndannelsen sker på markedsvilkår, hvilket vil føre til, at sygeplejerskerne vil få præcis den løn, de fortjener.

Claes Theilgaard afrunder sit debatindlæg med at sige, at en privatisering samtidig “vil sikre en sund og naturlig konkurrence, hvor sygeplejersker og patienter kan flokkes om de udbydere, der både sikrer bedst løn og de bedste arbejdsforhold”. 

“Privatisering er det absolut sidste sundhedsvæsenet har brug for”

Enhedslisten-medlemmet Sebastian Kirkegaard Ejsing er dog langt fra enig.

Ejsing ser nemlig dette som et forsøg på, at “hijacke en bevægelse for bedre arbejdsvilkår, til at pushe sin egen laissez faire-kapitalistiske dagsorden”.

Han tilføjer, at det dog er “forventeligt fra én, som har sin daglige gang i de CBS- og CEPOS-kredse (her hentydes til, at Claes Theilgaard har gået på CBS og CEPOS Akademi, red.), hvor profitmotivet forstås som en magisk recept på alle det offentlige samfunds sygdomme”.

Han kommer herefter ind på, at Claes’ argument om, at en privatisering af sundhedssystemet, vil sikre et incitament til, at skabe gode arbejdsvilkår, ifølge ham ikke holder.

Ejsing skriver, at hvis man blot tager højde for Claes’ argument, må de bedste arbejdsforhold jo findes i de største virksomheder, da de har ressourcerne til at byde deres ansatte det bedste af det bedste.

Alligevel mener Enhedslisten-medlemmet ikke, at store virksomheder sørger for gode arbejdsforhold for deres ansatte.

Han nævner her Amazon, Apple og Nestlé, som ifølge ham benytter sig af “selvmordsnet”, børnearbejde og nægter sine medarbejdere tissepauser.

Sebastian Kirke Ejsing mener tilsyneladende ikke, at dette stemmer overens med Claes’ argument, da de ikke sikrer gode arbejdsforhold, men blot “insisterer på at behandle deres ansatte som krigsfanger”, da dette er billigere.

Han afrunder sit indlæg med at skrive, at en privatisering af sundhedsvæsenet er amerikansk “kapital-fetichisme”, som det er ham “en gåde”, hvordan man kan være tilhænger af.

– Men man kan selvfølgelig ikke bebrejde Claes Theilgaard for ikke at se det. Hvis man er en hammer, så ligner alle problemer søm, og hvis man er borgerligt-liberal CEPOS-akademiker, så ligner profitmotivet en magisk recept på alle det offentlige samfunds sygdomme. Det er velsagtens naturens orden, men det gør det ikke mindre verdensfjernt, afslutter Sebastian Kirke Ejsing sit indlæg.

[adning id="17957"]

Fik du læst?