Professor i opsigtsvækkende udmelding: Covid-19 er ikke længere farligere end influenza

Foto: Fusion Medical Animation/Unsplash

En dansk biologiprofessor tager nu bladet fra munden.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

Morten Petersen, professor i biologi ved Københavns universitet, skriver i et debatindlæg i Politiken at covid-19 ikke længere kan ”betragtes som farligere end influenza”.

Han mener derimod, det er helt omvendt: At influenza nu er farligere end coronavirus.

– Hvornår råber nogen, som regeringen vil lytte til, op og fortæller den, at covid-19 ikke længere udgør en fare, der overstiger andre helbredstrusler?

– Og vil vedkommende i samme anledning minde den om, hvordan vi håndterede de mange tusind influenzadødsfald i 1990’erne?, indleder biologiprofessoren sit debatindlæg.

Tusindvis af influenzadøde – men ingen restriktioner

De tusindvis af dødsfald fik i 1995 den konsekvens at Folketinget opfordrede regeringen til at tilbyde skatteyderbetalte influenzavacciner til folk i risikogruppen.

– Eftersom 90 procent af dem, der døde, var over 65 år, anbefalede man, at vaccinationstilbuddet blev givet til folkepensionister, men ikke til borgere under 65 år, selv om de udgjorde de resterende 10 pct. Sundhedsstyrelsen anbefalede derfor fra 1998, at alle over 65 blev vaccineret mod influenza.

På trods af at ikke alle tog imod tilbuddet, og næsten 3500 ifølge Kåre Mølbak døde med influenza i 1998/99-sæsonen, var der ingen restriktioner, skriver Morten Pedersen.

Dødstallet fra 1998/99-sæsonen er i øvrigt højere pr. indbygger end ved den første coronabølge i Sverige i 2020.

De svenske 2020-dødstal overgås endda også af de 2.822 influenzadøde, vi mistede i 2017/18, pointerer professoren.

Covid-19 er ikke længere farligere end influenza – snarere tværtimod

Han mener, at vi er nødt til at se virkeligheden i øjnene, når det gælder covid-19.

– Selv om covid-19 naturligvis var farligere for den ældre syge del af befolkningen end almindelig sæsoninfluenza, så længe der ingen immunitet var, så er det lysende klart, at vaccinerne har gjort, at covid-19 ikke længere kan betragtes som farligere end influenza – snarere tværtimod.

– Ligesom med influenza er det naturligvis en god idé, at alle over 65 er vaccineret. Da næsten alle over 65 nu er vaccineret, så er befolkningen som helhed ikke længere i en risiko, der overgår den, vi oplever med influenza, skriver Morten Pedersen.

Han mener, at det stadig er en god idé at fortsætte med at vaccinere, og han nævner også, at vi allerede har vaccineret folk under 65 med lidelser, som kunne tænkes at bringe dem i risiko, ”og vi fortsætter og indkalder nu borgere under 60.”

– Ydermere har vi vaccineret meget frontpersonale, og vigtigst af alt: Ingen af de mutationer, man frygter, har overlistet vaccinerne.

– Vi står altså et langt bedre sted end med influenza. Bedre vacciner, flere vaccineret og færre i risiko, tilføjer han.

Fortsætter restriktionerne, bør vi være bekymrede

Morten Petersen understreger herefter, at fortsatte restriktioner over sommeren bør ”vække bekymring”, da epidemiens aftryk, ifølge ham, er slut.

– Slip nu grebet. Giv de unge helt fri, og lad dem blive i skolen og nyde den verden, der venter dem, og en sommer uden restriktioner.

– Det er ikke sundt at fortsætte ad det her spor, og det er virkelig en kynisk hån mod alle dem, der dør af influenza og andre smitsomme sygdomme.

– Medmindre det her er vores nye virkelighed. Men så er livet forbi, som vi kender det, afrunder han sit debatindlæg.

[adning id="17957"]

Fik du læst?