Professor kritiserer nyt “tryghedsudspil”: “Så længe vi ikke begår noget ulovligt, så bør vi altså have lov til at gå på gaden”

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Politiet bør ikke kunne straffe folk, der intet ulovligt har foretaget sig, lyder kritikken.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk 

På et pressemøde i søndags præsenterede regeringen sit nye udspil ”tryghed for alle danskere”, som vil give politiet nye, vidtgående beføjelser i nattelivet.

Helt konkret indeholder udspillet 12 nye tiltag, der angiveligt skal komme voldelig adfærd i nattelivet til livs og dermed gøre de sene nættetimer tryggere i de danske byer.

Flere af tiltagene har allerede været genstand for debat, da der er tale om nye beføjelser til politiet af meget vidtgående karakter.

Særligt ét af tiltagene bekymrer Eva Smith, professor emerita ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. 

Hun udtaler sig i særdeles kritiske vendinger til det statsejede medie DR.

Særligt er hun kritisk overfor regeringens forslag om at give politiet beføjelse til at bortvise personer fra en såkaldt “nattelivszone”, såfremt politiet vurderer, at personen potentielt kan være  til gene for den offentlige orden og skabe uro.

Denne vurdering kan politiet foretage, helt uden personen har foretaget sig noget ulovligt.

Og det mener professor emerita Eva Smith ikke er en vurdering, som en politibetjent helt egenrådigt skal kunne gøre sig.

– Så længe vi ikke begår noget ulovligt eller overtræder ordensbekendtgørelsen, så bør vi altså have lov til at gå på gaden og gå ind på det værtshus, vi har lyst til, siger professoren til DR.

Hun kalder regeringens udspil for ”bedsteborgerens forslag”, som er rettet direkte mod de unge.

Det omdiskuterede “tryghedsudspil” fra regeringen består af i alt 12 konkrete tiltag. 

Læs mere om udspillet her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?