Professor: Så hård en straf risikerer Støjberg i rigsretssagen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Inger Støjberg kan risikere at få op til 2 års fængsel, lyder det fra juraprofessor. 

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Tirsdag blev det afgjort, at Inger Støjberg ikke risikerer at modtage en længere straf for at have talt usandt til Folketinget i forbindelse med instrukskommissionen. 

Alligevel kan Støjberg dog stadig risikere en hård straf, hvis hun dømmes skyldig i at have overtrådt ministeransvarlighedsloven.

Det skriver DR

Jørgen Albæk Jensen, der er professor i jura, svarer på spørgsmål om sagen i en artikel på DR.

Til spørgsmålet om hvad der ville ske, hvis Støjberg blev dømt skyldig, svarer professoren således: 

– Straffen for at overtræde ministeransvarlighedsloven er bøde eller fængsel i op til 2 år. Det sandsynlige i denne sag vil være en bøde eller en kortere fængselsstraf – hvis hun altså kendes skyldig.

Bliver Støjberg dømt skyldig, kunne det synes at rejse en masse spørgsmål, om hvorvidt hun stadig er egnet til at sidde i Folketinget. 

Jørgen Albæk Jensen fortæller, at det er Folketingets beslutning at vurdere, om Støjberg fortsat skal hjælpe til med at styre landet, hvis hun bliver dømt. 

– Det afgør Folketinget selv efter grundlovens § 30 og 33. Man kan ikke være medlem af Folketinget, hvis man er dømt for en handling, der gør en uværdig i almindeligt omdømme – men det er Folketinget der beslutter, om dette er tilfældet, siger han.

Inger Støjberg er helt konkret tiltalt for at have gennemført den ulovlige instruks samt bragt vildledende informationer. 

I alt består rigsretten af 30 medlemmer. 15 af dem er højesteretsdommere og den anden halvdel består af personer, som Folketinget har valgt. 

Selve retssagen starter 2. september i år og har sidste retsmøde den 30. november. 

Retssagen vil i alt bestå af 38 retsmøder.

[adning id="17957"]

Fik du læst?