Hos Nye Borgerlige er man bestemt ikke begejstret for, at covid-19 igen betragtes som en samfundskritisk sygdom.
Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk
For nyligt besluttede Epidemiudvalget at opklassificere covid-19 til en samfundskritisk sygdom.
Med denne klassificering får regeringen igen de vidtgående corona-magtbeføjelser, som den ellers havde mistet.
Og beføjelserne bliver allerede taget i brug. Dette betyder, at du nu igen skal vise coronapas, hvis du for eksempel vil på restaurant.
Oprindeligt ønskede regeringen, at kategoriseringen skulle gælde fire måneder frem, men det kunne den trods alt ikke få den nødvendige opbakning til.
Derfor er kategoriseringen sat til at gælde i en måned, hvor udvalget efterfølgende skal revurdere behovet for, at covid-19 fortsat skal defineres som værende en samfundskritisk sygdom.
Over for TV 2 udtrykker sundhedsminister Magnus Heunicke (S) stor begejstring over Epidemiudvalgets beslutning.
– Det er rettidig omhu, når man tager smitte- og indlæggelsestallene i betragtning. Jeg er utrolig glad, for at et stort, bredt flertal bakker op, siger han.
Det er dog bestemt ikke alle, der deler sundhedsministerens begejstring.
Bl.a. er Nye Borgerliges folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen bestemt ikke tilfreds.
I et blogindlæg i Jyllands-Posten fremlægger Boje adskillige grunde til, hvorfor man i Nye Borgerlige stemte nej til at opklassificere covid-19 til en samfundskritisk sygdom.
Her kommer han bl.a. ind på, at kategoriseringen slet ikke er nødvendig for at genindføre coronapasset, men at man blot kunne have gjort det gennem Folketinget.
– For det andet er vi ikke betrygget ved, om der overhovedet er lovhjemmel til dette skridt i epidemiloven, da corona ikke endnu er en samfundskritisk sygdom nu, men man formoder, at den bliver det i december/januar, primært fordi man kommer til at mangle sygeplejersker, skriver han også.
I et opslag på sin Facebookside udtrykker Boje også stor bekymring for, hvilke følger, som det vil have, at man endnu engang tildeler regeringen en ganske vidtgående magt.
– Vi har lige været igennem en periode, hvor Folketinget har oplevet en egenrådig regering, og partierne på tværs af Folketinget har forståeligt kritiseret dette kraftigt.
– Derfor mener jeg det er en fejl, når man nu ganske unødvendigt, giver regeringen disse magtbeføjelser tilbage. Man kunne bare have stemt imod og så stemt coronapasset igennem, og derved bevaret magten hos Folketinget.
Epidemiloven giver regeringen beføjelser til f.eks. at indføre nye restriktioner og nedlukninger og til tvangsisolere, tvangsekspropriere og tvangsbehandle danskere.
Skal nogle af disse mere vidtgående coronatiltag tages i brug, skal de dog præsenteres for Folketingets Epidemiudvalg først, og et flertal i dette udvalg skal stemme for.