Regeringens 40 skattestigninger koster dyrt: Danmark har nu verdens højeste skattetryk

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I de kommende år risikerer vi, at det danske skattetryk bliver endnu højere, lyder det fra cheføkonom.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

OECD, som er en sammenslutning af 38 demokratiske lande med markedsøkonomi, har netop offentliggjort en ny opgørelse over skattetrykket i de forskellige medlemslande.

Heraf fremgår det, at Danmark har generobret førstepladsen fra Frankrig, og at vi dermed lever i det land i verden med det klart højeste skattetryk.

Danmarks samlede skattetryk er nu på 46,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP), viser listen. 

Herfra er der et godt stykke ned til Frankrig, der med et skattetryk på 45,4 procent indtager andenpladsen – og endnu længere ned til lande som Schweiz, Irland og Mexico, der med skattetryk på hhv. 27,6, 20,2 og 17,9 procent indtager de nedre positioner blandt OECD’s medlemslande som nummer 31, 35 og 38 på listen.

Det gennemsnitlige skattetryk i hele OECD var i 2020 på 33,5 procent.

Cheføkonom: “Det høje skattetryk er en belastning for den økonomiske vækst”

Ifølge Mads Lundby Hansen, cheføkonom i tænketanken CEPOS, er det høje danske skattetryk en belastning for den økonomiske vækst.

– På den nye rangliste har Danmark igen indtaget førstepladsen, som det land med højest skattetryk i OECD. Vi lander i 2020 på et skattetryk på 46,5 procent af BNP, mens Frankrig på andenpladsen ligger på 45,4 procent af BNP. 

– I 2017 og 2018 lå vi ellers på andenpladsen efter, at vi i alle årene fra 2002 lå nummer et med det højeste skattetryk. Skattetrykket er næsten uændret fra 2019 til 2020 på trods af udbetalingen af feriepenge på 52 milliarder kroner. Feriepengene løfter ekstraordinært indtægterne for lønmodtagerne og deres skattebetaling. Det høje skattetryk er en belastning for den økonomiske vækst, siger han i en skriftlig kommentar til Indblik.

Danmark risikerer også i fremtiden at have verdens højeste skattetryk

Ifølge cheføkonomen er den socialdemokratiske regerings 40 skattestigninger skyld i, at Danmark igen har verdens højeste skattetryk.

Derudover er der en reel risiko for, at vi også i de kommende år vil sidde tungt på denne førsteplads, lyder det.

– De kommende år er der risiko for, at vi forbliver det land i OECD med højest skatter. Skatterne sættes mærkbart op de kommende år. 

– Ifølge S-regeringens økonomer så opererer Mette Frederiksen med 40 skattestigninger indtil videre, herunder en bankskat og skat på fri telefon. Skattestigningerne løber op i 12 milliarder kroner eller ca. 2.000 kroner pr. dansker i gennemsnit. 

– Finanslovsaftalen fra sidste uge hæver skatterne med 600 millioner kroner som følge af fjernelsen af håndværkerfradraget. I Frankrig på andenpladsen sænker Macron (Emmanuel Macron, den franske præsident, red.) derimod skatten på arbejde og på investeringer, siger Mads Lundby Hansen.

Skattetrykket er et mål for den samlede skattebelastning i et lands økonomi. Når man udregner skattetrykket i et land, indgår alle skatter og afgifter således.

Skattetrykket udregnes ved at sætte det samlede skatteprovenu set i forhold til den samlede indkomst i samfundet. BNP er det mest almindelige mål for indkomsten.

[adning id="17957"]

Fik du læst?