Rød blok sænker forslag om forsimpling

Dansk Folkepartis idé om et forsimplingsudvalg fik borgerlig support i Folketingssalen, men er i sidste ende skudt ned af Socialdemokratiet og støttepartier. Til sidst sad DF-ordfører tilbage med politikerlede.
Foto: Folketinget TV

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rød blok sænker forslag om forsimpling

Dansk Folkepartis idé om et forsimplingsudvalg fik borgerlig support i Folketingssalen, men er i sidste ende skudt ned af Socialdemokratiet og støttepartier. Til sidst sad DF-ordfører tilbage med politikerlede.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
”Vi støtter det her beslutningsforslag, og hvis man ikke støtter det her beslutningsforslag, så mener man det ikke alvorligt, når man siger, at man vil et bedre og mere fornuftigt skattesystem,” sagde Ole Birk Olesen (LA) fra talerstolen, da Dansk Folkepartis forslag om et ”forsimplingsudvalg” blev behandlet i Folketinget onsdag formiddag.
Forud for Liberal Alliance havde alle andre borgerlige ordførere ligeledes givet støtte til Dansk Folkepartis forslag, B 20, der er stillet for at slå et slag for forbrugere og virksomheder, der kløjes i afgifter, der er svære at forstå.
Som eksempler på kringlede afgifter havde forslagsstiller Dennis Flydtkjær anført flere eksempler. Flydtkjær nævnte blandt andet skatten på luften i softice og tillægsafgiften for mousserende vin, når trykket i flasken kommer over 3 bar ved 20 grader. Men det skulle senere blive brugt imod ham, da rød blok stod sammen om at stemme de borgerlige ned, netop begrundet i at der ikke var anvist andre steder, staten kunne hente pengene.
Det var i forvejen ventet, at Socialdemokratiet ville stemme imod med den begrundelse.
”Vi er selv i gang, og der er ved at blive taget initiativer. Derfor afviser vi det konkrete forslag. Vi ser gerne på afgifterne, men afskaffelse af afgifter kræver en finansiering, og hvorvidt det medfører en forenkling af afgiftssystemet vil jo bero på den konkrete finansiering,” som Socialdemokratiets ordfører, Troels Ravn, sagde allerede i sidste uge, da Indblik.net første gang omtalte forslaget.
Der var heller ikke andre i rød blok, der ville trodse skatteminister Morten Bødskov (S) og hjælpe forslaget på vej. Det mest realistiske bud var måske Radikale Venstre, men det kom ikke til at ske, lovede den radikale ordfører med argumenter, der lignede Socialdemokratiets:
”Vi kommer jo ikke uden om, at afvikling af afgifter giver huller i statskassen, så ved hver aflyst afgift bør det også følge et forslag til, hvor pengene skal komme fra. Det er helt almindelig økonomisk ansvarlighed og fremgår ikke af beslutningsforslaget. Vi kan derfor i Radikale Venstre ikke støtte det i denne omgang. Men jeg vil gerne have lov at påpege, at vi til enhver tid er friske til en snak om, hvordan vi reformerer vores skattesystem,” sagde Kathrine Olldag.
Dennis Flydtkjær fandt begrundelsen for afslagene sølle. Dansk Folkepartis ordfører ærgrede sig især over, at hans forslag var afvist med henvisning til eksemplernes manglende finansiering og ikke hovedpointen om mindre bureaukrati.
”Jeg synes egentlig det har været en ærgerlig debat, hvor der går meget Christiansborg i det (…) Så har man valgt bevidst at fejllæse et beslutningsforslag og sige, det kommer an på finansiering, selvom det ikke kræver nogen finansiering. Det handler om at få et beslutningsgrundlag for at gøre tingene mere simple. Når politikere selv får politikerlede, er det måske ved at gå for langt,” sagde Flydtkjær.
Ordføreren overvejede i sine afsluttende bemærkninger, om han skulle stille ændringsforslag til sit eget forslag om at fjerne eksemplerne, så hans forslag ikke længere kunne underkendes på den konto.
Se det fremsatte forslag B 20 med de skæve eksempler på bureaukrati.
Se hele debatten fra Folketinget om B 20, onsdag 4. december 2019.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3775″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”758″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3569″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?