Rød bloks dominans smuldrer: Ny måling afslører ændrede magtforhold i dansk politik

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksens og rød bloks dominans er ved at smuldre, viser en ny måling.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Hvis der var valg i dag, ville 50,8 procent stemme på rød blok, mens 48,0 procent ville stemme på blå blok.

Det viser en ny måling, som YouGov har foretaget for B.T.

Her har 1.263 personer deltaget i meningsmålingen, der viser en markant udvikling på ganske kort tid.

Tilbage i august lavede YouGov nemlig en helt tilsvarende måling, hvor kun 45,9 procent ville stemme på blå blok, mens 53 procent af danskerne ville stemme på rød blok.

Særligt De Konservative går frem i den nye måling. Partiet havde 14,6 procent af vælgerne i målingen fra august, men står i den nye YouGov-måling, der er foretaget 10. til 12. september, til at få hele 16,9 procent af vælgerne.

Generelt går blå blok frem, og bl.a. kan det fremhæves, at Nye Borgerlige i målingen står til 9,8 procent af stemmerne. Det er en markant fremgang fra partiets valgresultat i 2019 på 2,4 procent.

Den eneste undtagelse, der bekræfter reglen om fremgang i blå blok, er Liberal Alliance. Partiet går tilbage fra 3,2 procent i sidste måling til 2,2 procent nu.

Over en bred kam går de røde partier tilbage fra august. Kun Socialistisk Folkeparti stiger fra 7,7 procent til 7,9 procent.

B.T.’s politiske kommentator Søs Marie Serup forklarer, at tilbagegangen især skyldes, at “coronamedvinden”, som særligt Mette Frederiksen har nydt godt af, nu er løjet af.

Hun tilføjer, at den nye måling og en tiltagende fælles front i blå blok – senest med et fælles landbrugsudspil – tyder på, at magtforholdene er ved at ændre sig i dansk politik.

– … under coronaen troede ingen på, at blå blok kunne vinde et kommende folketingsvalg, selvom der gik fulde fire år. De blå stjal hinandens vælgere og kæmpede internt med arme og ben. Men nu er en blå sejr pludselig ikke længere helt umulig, siger Søs Marie Serup til B.T.

Den maksimale statistiske usikkerhed i YouGov-målingen er på plus/minus 2,8 procentpoint.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?