Dansker ramt: Russisk cyberangreb på satellitnetværk får konsekvenser på tværs af Europa

Foto: Shutterstock

Et russisk cyberangreb på et særligt satellitnetværk har fået konsekvenser på tværs af Europa. Indblik har talt med en dansker, der er blevet ramt af angrebet.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Ifølge The Washington Post har amerikanske efterretningskilder fundet ud af, at det russiske militær stod bag et cyberangreb på en satellitbredbåndstjenesten KA-SAT, der forstyrrede Ukraines militære kommunikation i begyndelsen af ​​krigen i sidste måned.

Den amerikanske regering har dog ikke offentliggjort sin konklusion, før man har set nærmere på sagen. 

– Som vi allerede har sagt, er vi bekymrede over den tilsyneladende brug af cyberangreb til at forstyrre kommunikationssystemer i Ukraine og på tværs af Europa og påvirke virksomheder og enkeltpersoners adgang til internettet, siger Saloni Sharma, en talskvinde for det nationale sikkerhedsråd.

Russiske regeringshackere har sandsynligvis trængt ind i de ukrainske computersystemer, siger USA’s præsident Biden, der samtidig advarer amerikanske virksomheder om, at de er nødt til at være opmærksomme på, at russerne “udforsker muligheder” for potentielle cyberangreb. 

Flere føderale regeringsagenturer har anbefalet sikkerhedsforanstaltninger, som virksomheder kan indføre for at beskytte sig mod sådanne angreb. Den russiske militærspiontjeneste, GRU, stod bag angrebet, sagde embedsmænd, der talte til Washington Post på betingelse af anonymitet på grund af sagens følsomhed. 

GRU har en historie med ondsindede cyberangreb mod Ukraine, som præsident Vladimir Putin betragter som Ruslands indflydelsessfære. GRU hackede således Ukraines centrale valgkommission i 2014 og dets energinet i 2015 og 2016, og slukkede for strømmen i dele af landet. 

Sidste måned, før invasionen, sagde en højtstående embedsmand i Biden-administrationen, at russiske regeringshackere sandsynligvis havde trængt bredt ind i det ukrainske militær- og andre kritiske computernetværk for at indsamle efterretninger og gøre sig i stand til at forstyrre systemerne. 

De nylige afbrydelser, som begyndte den 24. februar – den dag, Rusland invaderede Ukraine – skyldtes hacket af satellitmodemmer tilhørende titusindvis af mennesker i Ukraine og andre lande i Europa. Ifølge en embedsmand fra det amerikanske firma Viasat, med hovedkontor i  Carlsbad, Californien, omfattede angrebet både civile og ukrainske militære og andre regeringsorganer. 

Modemmerne er en del af Viasats europæiske satellitnetværk, KA-SAT. Virksomheden bruger distributører i Europa til at sælge internettjenester, som er afhængige af modemmer. Viasat sender nu nye modemmer til distributørerne, så de kan få dem ud til berørte kunder, sagde embedsmanden. 

Adspurgt i denne uge, om Ukraine vidste, hvem der stod bag angrebet, sagde Victor Zhora, vicechef for statens tjeneste for særlig kommunikation og informationsbeskyttelse, Ukraines vigtigste cybersikkerhedsagentur: 

– Vi har åbenlyse beviser for, at det blev organiseret af russiske hackere for at forstyrre forbindelsen mellem kunder, der bruger dette satellitsystem.

Ukraine siger endvidere, at dets atomkraftværker er mere sårbare over for fysiske angreb end cyberangreb.

Tidligere på måneden beskrev Zhora virkningen af ​​sabotagen som “et virkelig stort tab af kommunikation i begyndelsen af ​​krigen.” 

Dmitri Alperovitch, en cyberekspert og formand for tænketanken Silverado Policy Accelerator, sagde, at satellitkommunikation “er blevet brugt flittigt af ukrainsk militær, ikke kun til kommando og kontrol af styrker, men også til taktiske missioner såsom brug af droner mod det russiske militær.” 

KA-SAT bruges også af tusindvis af private. Indblik har været i kontakt med en dansker, som bruger KA-SAT til Internetforbindelse fra et hus i det sydlige Italien, hvor kabelforbindelsen til internettet ikke fungerer optimalt. 

– Modemmet er blevet hacket og ødelagt, så jeg venter på et nyt modem for at kunne genoprette Internetforbindelsen. Man anslår, at 70.000-120.000 modemmer er blevet ødelagt og skal udskiftes, slutter han.

[adning id="17957"]

Fik du læst?