[vc_row][vc_column][vc_column_text]Et notat fra Sundhedsstyrelsen giver et indblik i effekten af, at danskerne går med mundbind.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Man ser dem overalt i det offentlige rum, mundbindene. I bussen, i butikkerne, på uddannelsesinstitutioner og endda også ude i det fri i gadebilledet.
Mundbindskravet er løbende blevet udvidet, og danskerne tager i stort omfang mundbind eller visir på for at begrænse smitten med coronavirus.
Men hvor stor en forskel gør det, at vi alle bærer mundbind? Det kan et notat fra Sundhedsstyrelsen give en idé om.
– Der er en sammenhæng mellem niveau af smitte i samfundet og effekten af mundbind. Jo flere der er smittede, jo større effekt på smittespredning antages mundbind at have.
– Det norske Folkehelseinstitut har beskrevet sammenhæng mellem niveauet af COVID-19-smitte i samfundet og, hvor mange personer, der skal bruge mundbind for at forhindre ét nyt smittetilfælde, skriver Sundhedsstyrelsen i notatet med titlen “Brug af mundbind i det offentlige rum (kaldes i fagkundskaben for “Numbers needed to mask”, red.)
Vurderingen hviler på en række antagelser, herunder bl.a., at folk bruger mundbindet korrekt og at coronasyge personer bliver hjemme i isolation.
Hvor mange danskere skal gå med mundbind for at forhindre ét smittetilfælde?
I en tabel oplister Sundhedsstyrelsen en række eksempler på, hvor mange danskere, der skal bære mundbind for at forhindre ét smittetilfælde ved forskellige incidensniveauer.
Incidens er et tal, man under coronaepidemien har brugt til at opgøre graden af smitte i en særlig befolkningsgruppe.
Typisk ser man f.eks. på antallet af nye sygdomstilfælde pr. 100.000 indbyggere i en kommune eller region de seneste 7 dage.
– Ved en uge incidens med omkring 20 nye smittede pr. 100.000 borgere vil således omkring 20.000 skulle bruge mundbind for at forhindre ét nyt tilfælde. Ved en uge incidens på omkring 50 nye smittede pr. 100.000 borgere vil omkring 7.000 skulle bruge mundbind, og med en uge incidens på omkring 100 nye smittede pr. 100.000 vil under 4.000 skulle bruge mundbind.
– Den smitteforebyggende effekt ved at anvende mundbind i det offentlige rum afhænger således af graden af smittespredning, skriver Sundhedsstyrelsen.
Det betyder f.eks., at i Sorø Kommune, hvor der dags dato er en incidens på omkring 50, skal 7.000 borgere bruge mundbind for at forhindre ét smittetilfælde. Der bor 29.400 i kommunen.
Ifølge Statens Serum Instituts løbende coronaopdatering er incidensen for hele Danmark pt. på 63,2.
Flere kommuner har dog en incidens på 0, bl.a. Hjørring og Samsø. Topscorerne på coronasmitte er kommunerne Ishøj og Fredensborg med et incidenstal på hhv. 227,5 og 201,2.
Der vanker bøder for 2.500 kroner, hvis man ikke overholder kravet om at bære mundbind de steder, hvor det er påkrævet. Nogle er dog undtaget fra kravet, bl.a. børn under 12 år og folk med vejrtrækningsbesvær.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
