[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6640″ img_size=”1020×436″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Sæt gang i økonomien
Vi må ikke undervurdere de økonomiske problemer, mens vi bekæmper coronaen. En opdeling af pensionister og andre vil hindre den økonomiske nedtur væsentligt.
Af Arne Larsen, fhv. overvismand og direktør for Jordbrugsøkonomisk Institut (nu del af KU)
Nedlukningen af Danmark må høre op med 13. april. Et af de væsentligste formål med nedlukningen er at undgå sundhedssektorens sammenbrud (som i Italien). Nedlukningen giver Imidlertid meget store økonomiske problemer. Erfaringerne, vi har fra coronavirussen, giver dog baggrund for at ændre nedlukningen, således at den begrænses til dem over 60-65 år.
Det er dem i pensionsalderen, der belaster sundhedssystemet, og samtidig er det her, vi ser dødsfaldene, mens dødeligheden for alle andre vel nærmest er lavere end for almindelig influenza. Der må således laves en slags karantæne for pensionisterne, mens den øvrige befolkning skal i arbejde, undervisning osv., mens der samtidig skal være mere styr på smittefaren. Det er klart, med den store økonomiske påvirkning kan man ikke lade sundhedssektorens noget ensidige syn på emnet være for stærkt afgørende. Politikerne må tage deres ansvar for de samlede virkninger.
Nedlukningen af pensionistsektoren vil ikke have nogen stor virkning på produktionen, men efterspørgslen på bl.a. turisme og golf vil falde. Imidlertid vil karantænen stærkt påvirke faldet i presset på sundhedssektoren, idet hovedparten af de indlagte med coronavirus er pensionister. Data fra Kina, som er længst fremme i bølgen, viser at 17-18% af de 80-årige afgår ved døden efter coronavirussen (dog ofte i forbindelse med hjerte- og lungeproblemer). For 50-årige er dødsfaldene på godt en procent, og derunder falder procenten til nogle få promille for 20 og 30 årige (fra The Economist). Foreløbig ser det ud til, at corona-dødsfaldene i Danmark er tilsvarende.
Hvordan skal karantænen så være: Skal pensionisterne kunne gå i fødevarebutikker med mundbind eller på bestemte dage (som visse steder i USA) eller hvordan? Skal de gå ture i parker og skove mv., hvilket nok er meget vigtigt? Det afgørende er, at pensionisterne ikke bliver smittet. Karantænen skal måske anvendes i flere bølger, indtil vaccinen dukker op.
Oplukningen af størstedelen af økonomien vil forhindre en fuldstændig ødelæggelse af økonomien i lang tid. Coronasmitten skal naturligvis ikke få lov til at udvikle sig uhæmmet. Vi må bruge anbefalingerne fra WHO og politikken i nogle sydasiatiske lande, måske navnlig Sydkorea. Den noget arrogante behandling af anbefalingerne og visse tilbud om hjælp var uheldig. Det ser jo desværre ud til, at Europa (og USA) muligvis er bagefter, hvad dette angår.
Selv om størstedelen af økonomien atter vil være i gang, vil den økonomiske nedtur blive omfattende. De igangværende øgede investeringer i den offentlige sektor vil være af afgørende betydning. Den umiddelbare udkastning af pengemidler er rimeligt forståelig, men må snarest differentieres og i mange tilfælde ophøre. En fastlåsning af økonomien er særdeles uheldig, da der må ske en tilpasning til ændrede forhold. Turismen og flyindustrien vil i lang tid ligge underdrejet, men åbningen af grænserne vil være afgørende. Vi bør forsøge at få EU til at lave en lignende differentiering af økonomien.
For et lille land som Danmark er de internationale forhold enormt afgørende. En opdeling af økonomien blandt pensionister og andre, vil hindre den økonomiske nedtur væsentligt, og samtidig vil sundhedssektoren blive langt mindre presset. Er det en hård politik? Er det værre end det, vi har nu? Har vi noget bedre?
Arne Larsen var medlem af Det Økonomiske Råd i perioden fra 1988 til 1994, deraf 1993-94 som formand.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6293″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6403″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6438″][/vc_column][/vc_row]