Se venligst helheden…

Stort set alle under 30 år tror, at verdens ende er nær, hvis vi ikke straks dropper alt for at "redde planeten". Men er klimabrigaden klar til højere inflation og stærkt faldende levestandard?
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Hvert årti synes at have brug for en fælles fjende at kæmpe imod. I 1930’erne og 1940’erne var det fascisme, i 1950’erne og 1960’erne var det kommunisme, 1970’erne og 80’erne var det atomvåben, i 2000’erne og 2010’erne var det terrorisme.

Dette årtis foretrukne fjende synes at være blevet klimaforandringerne. Faktisk har frygten taget så meget fart, at stort set alle under 30 år inderligt tror på, at verdens ende er nær, hvis vi ikke straks dropper alt for at redde planeten.

Nu går jeg helt ind for idéen om at bruge mindre energi og være mindre destruktiv i vores brug af naturressourcer. En mere hensynsfuld og cirkulær tilgang er indlysende, og det samme er en mindre spildende forbrugslivsstil. Det giver fuldstændig mening. Jeg genbruger trofast plast, slukker lyset, og jeg har endda installeret varmepumper i mit hus. Man kunne argumentere for, at jeg burde gøre mere.

Men jeg mener også, at vi skal bevare proportionssansen på dette område.

At foretage de justeringer, der er nødvendige for at tackle klimaændringer og nå netto-nul-emissionsmål, vil være enormt dyrt, både for regeringer og enkeltpersoner. Og at tvinge elbiler, intelligente målere og lignende på folk vil simpelthen gøre tingene værre.

Ikke kun det, men de omkostninger, der kræves til omstillingen til klimaændringer, vil igen presse inflationen op, fordi energi bliver dyrere.

Og det vil gøre den gennemsnitlige person endnu værre stillet. Og lad os ikke glemme, at inflation skader den gennemsnitlige person meget mere end rige mennesker, fordi energi, mad og boligudgifter tegner sig for en meget større andel af deres indkomst.

Så i vores kapløb om at redde fremtidige generationer skal vi også sikre os, at vi ikke forsømmer de nuværende generationer. Ja, det er naturligvis vigtigt at foretage brugbare ændringer for at mindske presset på vores planet, men vi er også nødt til at sikre, at omkostningerne står i et rimeligt forhold til, hvad folk rent faktisk har råd til at betale. Folk har stadig brug for at leve deres liv, opdrage børn, sætte mad på bordet og holde tag over hovedet, at komme igennem endnu en uge vil altid være vigtigere end at opfylde et vilkårligt emissionsmål om fem til tredive år.

De lande, der forurener mest, er ofte også de fattigste, og det kræver ingen Greta Thunberg at regne ud, at hvis valget står mellem at brødføde og opvarme sine børn og redde planeten, så vinder børnene hver gang.

Der er allerede mange flere ting, vi kan gøre for at reducere emissionerne og vores indvirkning på planeten. Atomkraft er sikkert og rent. Der findes mange energieffektive teknologier, som alvorligt kan reducere mængden af energi og CO2-udledningen. Elektrificeret offentlig transport vil forbedre luftkvaliteten såvel som emissionerne fra fossile brændstoffer. Listen fortsætter. . ….

[adning id="17957"]

Fik du læst?