SF vil finansiere højere lønninger til sygeplejersker med ny skat, der rammer 164.000 danskere hårdt på pengepungen

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Socialistisk Folkeparti vil indføre en særlig sygeplejerske-skat. Skatten skal give lønstigninger til sygeplejerskerne, men kommer til at ramme mange andre danskere hårdt på pengepungen.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Da sygeplejerskestrejken og debatten om sygeplejerskernes lønforhold tidligere i år var på sit højeste, kom Socialistisk Folkepartis formand Pia Olsen Dyhr med en klar udmelding i et interview med Berlingske.

SF vil indføre særlig sygeplejerske-skat

Her bedyrede hun, at SF ville have en “ligelønslov”, der skal sikre højere lønninger i såkaldte kvindefag – herunder sygeplejefaget.

Pia Olsen Dyhr og hendes socialistiske partifæller vil finansiere ligelønsloven med en formueskat på 0,5 procent på formuer på over fem millioner kroner, lød det tilbage i august.

Her foreslog SF-formanden også en lønkomité, der skal se på lønstrukturen på det statslige arbejdsmarked. 

Mens SF’s ønske om en lønkomité siden er blevet til virkelighed, kaster nye tal fra Skatteministeriet nu lys over, hvor bredt partiets ønske om en ny sygeplejerske-skat vil ramme, hvis dette også bliver til virkelighed.

SF’s nye skat rammer 164.000 danskere

Af et svar fra skatteminister Morten Bødskov (S) fremgår det, at ca. 164.000 danskere vil blive ramt af sygeplejerske-skatten. 

I gennemsnit vil hver af disse 164.000 danskere skulle betale 28.000 kroner ekstra i skat hvert år for at kunne finansiere højere lønninger til landets sygeplejersker, sosu-assistenter m.v.

Heraf vil ca. 68.000 danskere i pensionsalderen og 13.000 lejere blive ramt på pengepungen, og dermed vil skatten altså ramme ganske bredt i den danske befolkning.

I alt vil SF’s sygeplejerske-skat give 2,7 milliarder kroner ekstra i statskassen hvert år, lyder det fra Skatteministeriet.

Tabel: Skatteministeriet

Hård kritik fra Venstre, men radiotavshed fra SF

Indblik har foreholdt Socialistisk Folkeparti tallene fra Skatteministeriet for at høre, hvad partiet synes om, at sygeplejerske-skatten rammer 164.000 danskere. 

SF har dog afvist at ville udtale sig i sagen.

Til gengæld lyder der hård kritik af forslaget fra Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

– SF’s forslag til en formueskat rammer rigtig mange danskere. Det er både pensionisten, boligejeren og lejeren, der skal betale mere i skat. Venstre mener, at der skal være ro om både pensionistens, boligejerens og lejerens skat. Derfor er vi selvfølgelig imod SF’s forslag om en ekstra skat på danskerne, siger han i et interview med Indblik.

[adning id="17957"]

Fik du læst?