SF’er nægtede at rejse sig for Dronningen – vil afskaffe kongehuset

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Til Folketingets åbning i tirsdags deltog flere politikere på Christiansborg i antiroyal protest. Læs her hvorfor Carl Valentin (SF) nægtede at rejse sig for dronningen.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Et nyt folketingsår blev skudt i gang i tirsdags, hvor Folketinget officielt åbnede. Traditionen tro mødte Dronningen og den nære kongefamilie op som gæster til begivenheden.

Men ikke alle folketingsmedlemmer var tilfredse med, at de royale meldte deres ankomst. Nogle af folketingsmedlemmerne valgte aktivt ikke at rejse sig for de royale i protest mod monarkiet. Noget, som flere har kritiseret for at være barnlig og uopdragen adfærd.

Blandt dem, som nægtede at rejse sig, er Carl Valentin, som er folketingspolitiker for Socialistisk Folkeparti. 

Han forsvarer sin beslutning om ikke at rejse sig i et nyt Facebook-opslag.

– Jeg finder det absurd, at det forventes af mig, at jeg som folkevalgt rejser mig for nogle mennesker, der har nedarvet deres magtpositioner. Og så endda på demokratiets festdag – Folketingets åbning, skriver Carl Valentin.

Han ser gerne, at monarkiet bliver afskaffet og erstattet af en republik svarende til i Tyskland og Island.

– Monarkiet bør afskaffes, fordi det er et udemokratisk levn fra enevælden.

Før i tiden var så godt som alle lande monarkier, hvor monarken herskede enevældigt.

– Af lande med demokrati er der efterhånden forholdsvis få, der som Danmark, har et monarki, og det skyldes naturligvis, at det ikke stemmer særlig godt overens med vores demokratiske værdier, at de kongelige nedarver deres privilegier og den store indflydelse, der er i at repræsentere Danmark ude i verden, skriver SF-politikeren.

Carl Valentin mener nemlig, at kongehuset stadig har alt for meget magt og for store lukrative privilegier den dag i dag.

– Tænk hvilket netværk de har. Tænk hvor mange penge, de sidder på. Tænk hvor vild en adgang, de har til medierne … Jeg mener ikke, der er at skyde forbi at sige, at vores dronning har mere magt end det gennemsnitlige folketingsmedlem, skriver han.

Ligeledes nævner han monarkernes høje aflønning, momsfritagelse og mulighed for at modtage gaver fra virksomheder, som modtager kongelige udnævnelser til gengæld.

Han er dog klar over, at der ikke umiddelbart vil tegne sig et flertal i folketinget til en komplet afskaffelse af monarkiet. Derfor foreslår han som et kompromis, at man kunne indskrænke de royales magt og fratage dem alle politiske funktioner. 

Det danske kongehus finansieres af skatteyderne. På nuværende tidspunkt modtager kongehuset 7.250.586 kroner hver måned i apanage.

[adning id="17957"]

Fik du læst?