Skal vi smide mundbindet? Flere partier siger ja

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Flere partier siger nu ja til at kigge på mulighederne for en afskaffelse af kravet om mundbind.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Onsdag skal Folketingets partier – med undtagelse af Nye Borgerlige, som ikke er en del af genåbningsaftalen og derfor ikke inviteret med – mødes i Epidemiudvalget.

Her skal de blandt andet drøfte, om de stadig finder kravet om mundbind nødvendigt.

– Inden for den kommende, korte tid er det vores mål at få mundbindet fjernet fra så mange dele af samfundet, som overhovedet muligt, siger sundhedsminister, Magnus Heunicke, i et interview til TV 2.

Idéen om en afskaffelse af mundbindskravet er populær blandt partierne, beretter TV 2.

Dansk Folkeparti

Formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, håber på at få sløjfet mundbindet i løbet af den kommende måned.

– I løbet af den kommende måned forventer jeg, at vi godt kan fjerne mundbindet ved detailhandel og andre steder, hvor der er god afstand, og hvor det er til stor gene for dem, der har det på, siger han, hvortil han fortsætter:

– For mig er det især vigtigt at kigge mod de erhverv, hvor medarbejderne løber rundt med mundbind i 7- 8 timer om dagen. Det er ved servering og ved frontpersonale, hvor både patienter og ansatte jo i høj grad er vaccineret.

Udover det, vil Dansk Folkeparti stille et krav om lempelse af coronapasset til onsdagens forhandlinger. De vil foreslå, at man laver det til en stikprøveordning, så det ikke længere er nødvendigt at tjekke hver eneste person for coronapas.

De vil også give restauranter, barer og cafeer lov til at have åbent til kl 24, samt vil de hæve forsamlingsloftet til 200 indendørs.

Socialistisk Folkeparti

Socialistisk Folkeparti ønsker at kigge på mulighederne for at fjerne kravet om mundbind på landets plejehjem og hos frontpersonale.

– Vi skal have det fjernet de steder, hvor man kender hinanden godt. Det gælder for eksempel på landets plejehjem. De ældre har i forvejen lidt meget under epidemien og har brug for stor daglig kontakt, siger partiets sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Radikale Venstre

Formand for Epidemiudvalget, samt sundhedsordfører for Radikale Venstre, Stinus Lindgreen, er også villig til at kigge på mulighederne for en afskaffelse af mundbindskravet.

Han efterlyser dog en sundhedsfaglig vurdering.

– Jeg forventer en gradvis udfasning over sommeren. Vi behøver ikke vente på, at alle er blevet vaccinerede. Men jeg vil gerne høre fra myndighederne, hvor de ser den mindste risiko.

Lindgreen tror, at august vil være et godt tidspunkt at udfase mundbindet.

– På det tidspunkt er så stor en del af befolkningen vaccineret, at det er svært at se, hvorfor vi skulle holde fast i restriktionerne, siger han.

Konservative

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, fortæller, at de ønsker at vente.

– Mundbind er jo et indgreb i vores personlige frihed. Men der er stadig et bredere samfundshensyn at tage.

– For eksempel ved vi, at tre procent af de 30-39-årige ryger på hospitalet, når de bliver smittet. Og der er stadig et stykke tid til, at denne gruppe er blevet vaccineret. Så vi siger vent, fortæller han.

Venstre

Over for TV 2 afviser Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, at røbe partiets overvejelser om mundbindskravet.

– Jeg kommer ikke til at vise min forhandlingshånd over for TV 2. Men jeg ridser gerne nogle af de ting op, som vi vil tage med ind til forhandlinger.

Herefter forklarer Martin Geertsen, at Venstre vil kræve en klar plan for udfasning af coronapasset, og at de vil udvide åbningstiderne for cafeer og restauranter.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?