“Det her er en aflivning af den lovlige europæiske tatoveringsbranche”.
Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk
EU har på det seneste været fremme i skoene, når det kom til at indføre nye forbud og reguleringer i medlemslandene.
Et nyt forbud, som Danmark især har presset på for at få indført, vil nu nærmest gøre det umuligt at drive lovlig forretning i tatovørbranchen.
Det oplyser B.T.
Lovgivningen vil forbyde 4.000 kemiske stoffer, som er at finde i blækket til tatoveringer. Formålet er angiveligt at reducere risikoen for kræft, nedsat forplantningsevne og allergilignende reaktioner.
Baseret på en vurdering fra EU’s uafhængige socioøkonomiske ekspertkomité (SEAC) fra år 2018, påstår Miljøstyrelsen, at der findes alternativ blæk på markedet, som lever op til de nye regler, og som tatovørerne i stedet kan benytte sig af.
Men denne påstand er ”fake news” og et ”fejlpostultat” ifølge Jørgen Serup, som er professor ved Bispebjerg Hospitals dermatologiske afdeling. Han mener, at reglerne er umulige at leve op til, da grænseværdierne er sat så lavt.
Derfor er han overbevist om, at den nye lovgivning vil resultere i en aflivning af branchen.
– Det her er en aflivning af den lovlige europæiske tatoveringsbranche. Der er ikke nogen, der kan leve op til de krav, der bliver stillet. Man eksproprierer simpelthen en branche – de lovlige tatovører – og man er ikke forpligtet til at give dem erstatning, som det var tilfældet med minkene, siger han til B.T.
Professoren konstaterer også, at argumentationen for forbuddet, som bygger på at stofferne skulle være kræftfremkaldende, ikke er velbegrundet.
Faktisk er det påståede grundlag om, at forbuddet skal bekæmpe kræft, “direkte forkert”, lyder det fra Jørgen Serup.
Der har nemlig aldrig været et eneste påvist dokumenteret tilfælde af, at pigment i en tatovering har udløst kræft hos nogen, oplyser han og tilføjer, at myndighederne har ignoreret hans advarsler.
På deres hjemmeside bekræfter Miljøstyrelsen også, at ”der ikke foreligger human dokumentation for, at stofferne giver kræft ved brug i tatoveringsfarver”, da den tilgængelige dokumentation baserer sig på dyreforsøg.