Små a-kraftværker i brug i England i 2029

Den britiske virksomhed Rolls-Royce fører an i den nye satsning på atomkraft, der skal forsyne briterne med billig strøm allerede om ni år.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Små a-kraftværker i brug i England i 2029

Rolls-Royce fører an i den nye satsning på atomkraft, der skal forsyne briterne med billig strøm allerede om ni år.
Af Kaj Mieritz, kaj@Indblik.net
Den britiske virksomhed Rolls-Royce, som mest er kendt for at lave biler og flymotorer, står også i spidsen for et konsortium, som vil bygge små atomkraftværker, de såkaldte SMR (Small Modular Reactors). Og virksomhedens teknologichef, Paul Stein, oplyser i et interview med BBC, at den nye reaktor-type vil begynde at levere strøm til det britiske elnet i 2029 – altså om ni år.
Og strømmen ventes at blive billig – nemlig hvad der svarer til 53 øre/kWH. Det skyldes, som Stein forklarer, at de nye små reaktorer ikke bygges på stedet, hvor de skal virke, men på en fabrik, hvor produktionsprocessen hele tiden kan optimeres. Det færdige værk transporteres efterfølgende til byggepladsen.
Projektet finansieres med ca. halvdelen fra staten, mens resten hentes hos private investorer. Paul Stein oplyser i interviewet, at konsortiets partnere investerer resten af beløbet ud fra en betragtning om, at der er en solid forretningsplan, som viser, at den indskudte kapital vil blive fornuftigt forrentet. Der begynder også at være øget interesse for projektet fra investorer udefra, siger han.
Briterne forventer, at projektet vil kunne skaffe 40.000 arbejdspladser, herunder flere i gamle industriområder. Nogle af de første reaktorer vil kunne opføres på steder, hvor der har været kernekraft i årtier, og hvor der nu findes nedlagte anlæg. Det vil være fordelagtigt, idet elnettet i et vist omfang allerede findes.
Se mere her via World Nuclear News.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4721″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4794″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4757″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?