Snart er en million danskere færdigvaccinerede

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Næsten en million danskere er nu færdigvaccinerede mod covid-19.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Det fremgår af en ny opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Helt præcist regnes 929.200 danskere nu for at være færdigvaccinerede.

Derudover har lidt over hver fjerde dansker fået det første vaccinestik mod covid-19.

Det seneste døgn er der blevet givet 55.813 doser med vaccine mod covid-19 i Danmark.

ANDRE KORTE NYHEDER

Studie: Coronavirus kom til USA langt tidligere end først antaget

Tidligere har der været fundet tegn på, at coronavirusset kom til USA, tidligere end man troede.

Nu har resultater fra et nyt studie bidraget med yderligere bevis for, at det rent faktisk er tilfældet. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Bag studiet står USA’s Nationale Institut for Sundhed (NIH), der har analyseret 24.000 blodprøver indsamlet fra frivillige i hele landet fra 2. januar til 18. marts 2020.

Perioden skal ses i det lys, at det første tilfælde med coronasmitte i USA først blev registreret officielt 21. januar 2020.

Via to forskellige testmetoder blev antistoffer mod coronavirusset fundet i ni af de frivilliges blodprøver.

Det er interessant, fordi antistoffer som regel dannes, efter man har været syg med coronavirus, eller efter at man er blevet vaccineret mod virusset.

De er kroppens forsvar mod at blive syg, hvis man bliver smittet med virusset.

Resultaterne fra NIH’s studie ligner dem, som USA’s Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) fandt frem til i en lignende undersøgelse i november.

/ritzau/

Coronasmitten falder fortsat: Antal smittede når nyt bundniveau

Smitten med coronavirus er fortsat nedadgående i Danmark.

Tirsdag er der registreret 222 smittetilfælde, hvilket er det laveste siden 6. september 2020. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

De seneste smittetilfælde er fundet via 81.080 PCR-test, som tages i halsen. Det er et lavere antal test end de seneste mange måneder.

Andelen af smittede – kendt som positivprocenten – er 0,27 procent, hvilket er blandt de laveste, der er registreret siden sidste sommer.

Tal fra Statens Serum Institut tirsdag viser, at 47,5 procent af befolkningen har påbegyndt vaccination. 26,1 procent er færdigvaccinerede.

Ud over PCR-test er der det seneste døgn foretaget 424.430 lyntest, som tages via næsen.

Positive prøvesvar herfra indgår dog ikke i smittetallene, fordi der er usikkerhed om svarene. Derfor anbefaler de danske sundhedsmyndigheder, at man tager en opfølgende PCR-test, hvis lyntesten er positiv.

På landets sygehuse er status tirsdag, at antallet af indlagte er faldet med en til 101. Her skal man – ligesom ved smittetallet – også tilbage til september for at finde et tilsvarende antal indlagte.

Indlæggelserne med coronasmittede er dykket med 90 procent sammenlignet med januar, hvor der var mest pres på landets hospitaler.

Der er det seneste døgn registreret et nyt coronadødsfald. Samlet har Danmark registreret 2527 dødsfald siden marts 2020.

/ritzau/

Storbritannien og Australien er enige om frihandelsaftale

Storbritannien og Australien er blevet enige om en frihandelsaftale.

Det oplyser Australiens handelsminister, Dan Tehan, ifølge nyhedsbureauet AP tirsdag morgen dansk tid.

Det er den første handelsaftale, som Storbritannien selv har forhandlet på plads helt fra bunden, siden landet forlod EU 31. januar 2020.

Aftalen ventes at blive offentliggjort senere tirsdag.

De sidste detaljer blev afklaret på et direkte møde mellem Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Australiens premierminister, Scott Morrison, i London mandag.

– Begge ministre holdt i løbet af natten et positivt møde og har afklaret udestående problemer i forbindelse med FTA (frihandelsaftalen, red.), siger handelsminister Dan Tehan ifølge AP.

– Deres aftale er en sejr for jobskabelsen, virksomheder og frihandel, og den viser, hvad to liberale demokratier kan opnå, når de arbejder sammen.

Aftalen bliver set som et vigtigt skridt mod, at briterne senere kan slutte sig til den bredere frihandelsaftale CPTPP. Den omfatter 11 lande i Asien og stillehavsområdet.

Storbritanniens regering har det seneste år forhandlet en lang række frihandelsaftaler på plads. Men de har alle været fornyelser af aftaler, som briterne allerede var en del af via medlemskabet i EU.

Den nye handelsaftale ventes at give britiske og australske virksomheder lettere adgang til hinandens markeder.

Ifølge BBC spiste Boris Johnson og Scott Morrison mandag aften et ganske symbolsk måltid sammen. Det bestod af walisisk lam, skotsk laks og australsk vin.

Den britiske regering har flere gange kaldt handelsaftalen med Australien og et muligt medlemskab af CPTPP-aftalen en kæmpe mulighed for australske landmænd.

Men i landbrugsmiljøet er der ifølge BBC bekymring over, hvad aftalerne vil betyde for fødevarestandarder i Storbritannien.

Det skyldes, at australske landmænd må bruge hormoner, pesticider og foderstoffer, der er forbudt i Storbritannien.

/ritzau/

TDC-selskab siger farvel til administrerende direktør

TDC skifter ud i direktionen, da Michael Moyell Juul stopper som direktør for datterselskabet Nuuday per dags dato.

Det oplyser TDC i en pressemeddelelse.

Michael Moyell Juul bliver afløst af Jon James, der har mere end 20 års erfaring fra tele- og mediebranchen. Herunder fra Tele2, kabelselskabet Com Hem og Virgin Media.

Nuuday er den ene halvdel af TDC-koncernen, som sælger bredbånd, tv og telefoni.

Den består af ni selskaber – herunder YouSee, Telmore, Fullrate, Hiper, Eesy, TDC Erhverv.

Michael Moyell Juul har haft jobbet siden 2019 og været i TDC-koncernen i ti år.

– Jeg vil gerne takke Michael, der har været en vigtig bidragyder til TDC, siger administrerende direktør Henrik Clausen om skiftet.

– Det gælder ikke mindst som administrerende direktør for Nuuday i denne vigtige fase med at stabilisere forretningen og sætte den strategiske retning for fremtiden for at forberede Nuuday til at operere selvstændigt, siger han i en pressemeddelelse.

51-årige Jon James har overtaget jobbet hos Nuuday fra tirsdag. Han er britisk statsborger og bor i øjeblikket i Storbritannien. Han flytter til Danmark i løbet af sommeren.

/ritzau/

Coronasmitten styrtdykker: Laveste antal smittede i ni måneder

Det seneste døgn er der registreret det laveste antal nye danske coronatilfælde siden september.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI) mandag.

I alt 237 personer er testet positive siden søndag. Det er det laveste siden 7. september, hvor der var 230 smittetilfælde hen over et døgn.

Det lave antal nye smittetilfælde skal ses i lyset af, at der er foretaget relativt få PCR-test siden søndag. De 237 smittetilfælde er fundet i 67.596 PCR-prøver, og det giver en positivprocent på 0,35.

– Hvis man kigger i et lidt længere perspektiv over de seneste 10-14 dage, så er der sket et markant fald i forekomsten af corona.

– Det, vi ser lige nu, er antagelig en sæsoneffekt, der er lidt større, end vi måske først havde ventet, siger lektor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen, Roskilde Universitet.

Med sæsoneffekten henviser han til, at virus har sværere ved at sprede sig, når vi opholder os mere udenfor.

– Man skal nok forvente yderligere et nøk nedad i virussets evne til at sprede sig, når sommerferien snart indtræder i skolerne, siger Viggo Andreasen.

Der er også blevet foretaget 243.403 lyntest siden søndag. Positive prøvesvar fra lyntest indgår dog ikke i smittetallene, fordi der er usikkerhed om svarene.

Derfor anbefaler de danske sundhedsmyndigheder, at man tager en opfølgende PCR-test, hvis lyntesten er positiv.

På landets hospitaler er der i øjeblikket indlagt 102 personer med coronavirus. Det er fire flere end søndag.

Af de 102 indlagte er 20 på intensiv, og af dem får 16 hjælp fra en respirator.

Yderligere én person er død med smitten i kroppen. Det betyder, at der nu er i alt 2526 dødsfald blandt smittede i Danmark under pandemien.

Myndighedernes vaccinationsindsats skrider fortsat fremad, og mandag er der mere end 2,7 millioner borgere – 46,6 procent – der har påbegyndt vaccination.

Dertil er mere end 1,5 millioner borgere færdigvaccinerede. Det svarer til 25,7 procent.

/ritzau/

Efter krænkelser af dansk luftrum: Danmark har haft alvorssnak med russisk ambassadør

Ruslands ambassadør i Danmark har mandag været til møde i Udenrigsministeriet for at forklare to russiske krænkelser af dansk luftrum nær Bornholm i fredags.

Det oplyser Udenrigsministeriet.

Mødet fandt sted på foranledning af udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der mandag er til topmøde i militæralliancen Nato.

Her vil han drøfte krænkelserne af dansk luftrum med de andre landes udenrigsministre.

– At russiske kampfly hele to gange krænker dansk luftrum, er et alvorligt og uacceptabelt brud på alle gældende internationale normer og regler for militære flyvninger, siger Kofod i en pressemeddelelse.

– Det kan ikke tolkes som andet end en både skændig og fuldstændigt unødigt bevidst provokerende russisk handling. Derfor har vi fra dansk side også reageret klart, skarpt og prompte. Det er selvsagt også noget, vi vil drøfte videre med vores allierede, siger han.

Det er ikke Kofod selv, som har haft et møde ambassadøren, men derimod Udenrigsministeriets udenrigspolitiske direktør. Dette er normal praksis i sådanne sager.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvad der præcist er blevet sagt til ambassadøren.

Forsvaret meddelte lørdag, at det havde sendt to F-16-kampfly til Bornholm, “hvorfra de skal håndhæve dansk suverænitet”.

Dagen før havde to russiske fly to gange krænket dansk luftrum ved Bornholm.

Der var tale om to russiske jagerfly af typen Sukhoi Su-30, der i tidsrummene klokken 11.08 til 11.10 og 11.40 til 11.42 fredag bevægede sig ind i luftrummet nær Christiansø.

De to russiske fly blev advaret om, at de var på vej ind i dansk luftrum, men makkede ikke ret. Flyene blev umiddelbart efter første indflyvning indhentet af danske F-16-fly, der også fulgte russerne under hele anden krænkelse.

Krænkelsen skete under afholdelsen af Natos årlige flådeøvelse Baltops i Østersøen. Derfor var omkring 40 skibe, 60 fly og 4000 soldater fra 18 lande samlet i området.

Rusland er tidligere fløjet ind over dansk luftrum. I august 2020 fløj et russisk kampfly efter et amerikansk B52-bombefly over Østersøen og ind over Bornholm.

/ritzau/

Kina reagerer skarpt på kritik fra G7-landene

Kina fordømmer mandag en fælles erklæring fra G7-landenes ledere, som i stærke vendinger kritiserer det kinesiske styre.

Styret i Beijing kalder G7-landenes kritik for “grov indblanding i Kinas interne anliggender,” og Kina opfordrer G7 til at stoppe “bagvaskelse af Kina”.

Kinas ambassade i London siger, at den er stærkt utilfreds med og stærkt imod bemærkninger om Xinjiang, Hongkong og Taiwan, da “kendsgerninger fordrejes”.

Kina siger, at erklæringen afslører “uhyggelige intentioner” hos nogle få lande såsom USA.

G7-landene langede i en erklæring fra weekendens topmøde ud efter krænkelser af menneskerettighederne i Kinas Xinjiang-region, hvor de muslimske uighurer undertrykkes massivt ifølge menneskerettighedsgrupper og uafhængige iagttagere.

Ifølge FN og rettighedsgrupper er op mod en million mennesker fra det uighuriske mindretal spærret inde i såkaldte genopdragelseslejre. USA betegner Kinas behandling af mindretallet som folkedrab.

Samtidig udtrykker G7 bekymring over “forværringen af demokratiske normer i Hongkong”. De store industrilande understregede også behovet for “fred og stabilitet” i Taiwanstrædet.

Også Kinas ageren under corona-pandemien kritiseres, da det internationale samfund må handle med “enhed og samarbejde – og ikke føre klike-agtig magtpolitik”.

I reaktionen hedder det, at “Kina er et fredselskende land, som vil fremme samarbejde, men der er også grænser”, hedder det videre i erklæringen fra ambassaden.

I Washington siger USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, at søndagens erklæring fra G7 “er et betydeligt skridt fremad i bestræbelserne på at imødegå og konkurrere med Kina i udfordringer som at sikre demokratiet under teknologikapløbet”.

/ritzau/Reuters

Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel slår sig sammen

Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel slår sig sammen og vil fremover hedde Sparekassen Danmark.

Det oplyser Jutlander Bank i en meddelelse til fondsbørsen.

Sparekassen Vendsyssel og Jutlander Bank rangerer i dag som nummer 10 og 14 over de største danske banker, viser en opgørelse fra Finanstilsynet.

Den fusionerede bank vil have omkring 300.000 kunder og 1200 ansatte.

Banken vil få hovedsæde i Vrå, hvor Sparekassen Vendsyssel i dag holder til.

Bankerne oplyser, at der ikke vil komme fyringer i forbindelse med fusionen.

Der forventes nedlagte stillinger i forbindelse med sammenlægningen, men det vil primært være naturlige afgange – for eksempel pension eller jobskift.

Den fusionerede bank har store fonde i ejerkredsen. Det er målet, at man fremover vil kunne udbetale 100 millioner kroner om året til almennyttige og velgørende formål.

– Vores to pengeinstitutter passer rigtig godt sammen, siger Vagn Hansen, der er administrerende direktør i Sparekassen Vendsyssel.

– Sparekassen Danmark vil i kraft af de store fonde få den samfundsmæssige mest bæredygtige forretningsmodel, hvor en stor del af indtjeningen gives tilbage til de lokalsamfund, hvor pengene tjenes, siger han i en pressemeddelelse.

Fusionen er endnu ikke på plads, men ventes at falde i hak 1. september. Inden da skal en lang række formalia på plads.

Blandt andet skal bankernes ejere, de danske konkurrencemyndigheder og Finanstilsynet godkende fusionen.

På forhånd har mere end to tredjedele af aktionærerne i Jutlander Bank meldt ud, at de vil stemme for fusionen.

Direktionen i de to banker vil også lede den sammensmeltede bank. Det betyder, at direktør Vagn Hansen fra Sparekassen Vendsyssel og direktør Per Sønderup vil lede banken.

/ritzau/

Tesla-topchef kræver grønnere bitcoin for igen at bruge valutaen

Når kryptovalutaen bitcoin er blevet mere grøn, vil man igen kunne købe Tesla-biler med den.

Det skriver elbilselskabets topchef, Elon Musk, søndag på Twitter.

I februar meddelte Tesla til manges overraskelse, at selskabet nu ville tage imod bitcoin som betaling.

Men i maj skiftede Musk holdning.

Her sagde han, at bitcoin ikke længere ville blive accepteret af hensyn til miljøet.

– Når det bliver bekræftet, at der er en rimelig (cirka 50 procent) mængde ren energi blandt bitcoin-minere og en positiv tendens, så vil Tesla igen tillade bitcoin-transaktioner, skriver han på Twitter.

Udvinding af bitcoin er baseret på komplicerede og tidskrævende dataprocesser, som kræver særligt udviklede dataanlæg i store centre, der forbruger store mængder energi.

Tidsskriftet Nature offentliggjorde for nylig et studie, der viste, at kinesiske bitcoin-centre kan stå i vejen for landets klimamål. I Kina kører centrene blandt andet på energi fra kulkraftværker.

De kinesiske centre er afgørende for næsten 80 procent af verdens handel med kryptovaluta.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters steg bitcoin-priserne umiddelbart i kølvandet på tweetet fra Musk søndag.

På Twitter reagerede Musk også på en artikel, der antydede, at han med sine gentagne udtalelser manipulerer med bitcoin-prisen til fordel for sine egne selskaber.

– Det er ikke rigtigt, skriver han på Twitter.

I februar meddelte Tesla, at selskabet havde købt bitcoin til en værdi af 1,5 milliarder dollar.

I forbindelse med det seneste kvartalsregnskab stod det dog også klart, at selskabet allerede havde solgt ud af beholdningen.

Salget bidrog ifølge CNBC med 101 millioner dollar på bundlinjen i et regnskab, hvor Musk i øvrigt kunne fremvise rekordoverskud.

Musk forklarer på Twitter, at Tesla solgte “cirka ti procent af sin beholdning for at bekræfte, at bitcoin kunne omsættes til likvide midler uden at rykke markedet”.

/ritzau/

Guldfest koster Brøndby en bøde 450.000 kroner

Festlighederne i forbindelse med det danske mesterskab koster fodboldklubben Brøndby en bøde på 450.000 kroner.

Det har Fodboldens Disciplinærinstans besluttet.

Årsagen er, at sikkerheden på stadion ikke var tilstrækkelig, at fans invaderede banen, at tilskuere kom ind på stadion uden visitation efter kampen, og at sikkerhedsforskrifterne angående coronavirus ikke blev fulgt.

Derudover var der fut i romerlys og anden pyroteknik i forbindelse med fejringen.

Brøndby er samtidig blevet dømt til at spille én hjemmekamp i Superligaen eller pokalturneringen uden tilskuere.

Dommen er dog betinget og træder kun i kraft, hvis klubben i løbet af den kommende sæson er skyld i lignende situationer.

Brøndby har redegjort for sit syn på sagen. Klubben forsvarer sig blandt andet med, at situationen på intet tidspunkt var til fare for spillere, trænere eller dommere.

Brøndby vandt sit første mesterskab i 16 år med en sejr over FC Nordsjælland i slutningen af maj.

På grund af coronarestriktioner var stadion ikke helt fyldt under kampen, men et stort antal tilskuere havde taget plads uden for stadion.

Da kampen var slut og guldet en realitet, blev portene i det ene hjørne af stadion åbnet, og stemningstribunen i den sydlige ende af stadion blev hurtigt proppet.

Et stort antal fans stormede desuden banen efter slutfløjt, og det betød, at spillerne måtte hurtigt i omklædningsrummet.

Banen blev dog ryddet, og Brøndby-spillerne kunne komme tilbage på banen løfte klubbens mesterskabspokal nummer 11.

/ritzau/

Regeringen vil oprette 21 “sundhedsklynger”

Danmark skal have 21 nye sundhedsklynger, der skal ligge omkring landets akuthospitaler.

Det har regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening aftalt, skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse

– Alt for mange patienter føler sig hjemløse i systemet mellem sygehuset, kommunen og den praktiserende læge, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om det problem, klyngerne skal løse.

De nye klynger er en del af en ny struktur for sundhedsvæsnet, der skal give mere sammenhæng i behandlingen ikke mindst uden for de store byer og sikre, at patienter ikke falder ned mellem to stole.

Klynge er et udtryk, der bliver brugt om at samle aktiviteter inden for det samme område for at høste de fordele, det kan give.

– Med dagens aftale tager vi et stort og vigtigt skridt mod at sikre, at de mange patienter, vi er fælles om på tværs af hospitaler, kommuner og almen praksis, fremover får en behandling, der hænger bedre sammen, skriver formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V), i meddelelsen.

Idéen om at lave sundhedsklynger, der skal være en ny ramme for sundhedsvæsnet, blev fremlagt af den tidligere regering under Lars Løkke Rasmussen. Det indebar dog, at regionerne blev nedlagt. Det er ikke tilfældet i denne aftale.

Ifølge pressemeddelelsen vil de nye klynger have en faglig og en politisk del, hvor både regioner, kommuner og almen praksis skal være inddraget.

De nye klynger vil have ansvaret for befolkningen i deres område og sikre, at behandlingsforløb, der kan involvere både hospitaler, kommuner og regioner. De skal også have ansvar for psykiatrien.

– Nu tager vi for alvor fat om udfordringen med manglende sammenhæng. Det har været sundhedsvæsenets akilleshæl i alt for mange år.

– Vi har i den grad brug for at tænke indsatsen for ældre og mennesker med blandt andet kroniske sygdomme og psykiske lidelser bedre sammen på tværs af sygehus og kommune og styrke kvaliteten i det nære sundhedsvæsen, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om aftalen.

Aftalen om at lave sundhedsklynger er en del af de kommende store forhandlinger om en ny sundhedsaftale i Folketinget, der efter planen starter til efteråret.

/ritzau/

G7-lande er enige om at donere en milliard vacciner

G7-landene er blevet enige om at udvide den globale kapacitet for vaccineproduktion og skaffe mindst en milliard doser mod covid-19 over hele verden.

Det meddeler de britiske værter for G7-mødet sent torsdag aften. G7 er et forum, der består af syv af verdens dominerende økonomiske magter, som mødes i denne uge.

Meldingen kommer, få timer efter at den amerikanske præsident, Joe Biden, der også deltager i mødet i England, lovede at donere en halv milliard doser til de fattigste lande.

De i alt en milliard doser fra G7-landene vil blive gjort tilgængelige for verden gennem uddelings- og finansieringsordninger.

Storbritannien oplyser, at landet selv vil donere mindst 100 millioner vaccinedoser inden udgangen af året.

– Som et resultat af den succesfulde vaccineudrulning i Storbritannien er vi nu i stand til at dele nogle af vores overskydende vacciner med dem, der har brug for dem, siger den britiske premierminister, Boris Johnson, i en erklæring.

– Dermed vil vi tage et enormt skridt i retning mod at bekæmpe denne pandemi en gang for alle, tilføjer han.

G7-landenes forpligtelse kommer i kølvandet på et stigende pres på rigere lande til at dele deres vacciner medmindre udviklede lande.

Ngo’er har advaret om, at den nuværende situation kan føre til “vaccine-apartheid”.

Ifølge hjælpeorganisationen Oxfam er løftet om en milliard vacciner ikke nok.

Organisationen vurderer, at næsten fire milliarder mennesker verden over vil være afhængige af det globale vaccinesamarbejde Covax, der distribuerer vacciner til lav- og mellemindkomst lande.

Coronavirusset har kostet omkring 3,9 millioner menneskeliv verden over og flænset den globale økonomi. Der er rapporteret smitte i mere end 210 lande og territorier siden de første tilfælde blev opdaget i Kina i december 2019.

/ritzau/Reuters

Nye tal: Antallet af corona-indlagte rammer nyt bundniveau

Der er det seneste døgn registreret 475 nye smittetilfælde i Danmark. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

Han har ikke oplyst, hvor mange test der er taget det seneste døgn.

Antallet af nye smittetilfælde er blandt de laveste de seneste måneder.

På landets sygehuse er status, at antallet af indlagte med coronavirus det seneste døgn er faldet med to til 120.

Det er det laveste antal indlagte siden slutningen af oktober, hvor anden bølge af smitten var ved at ramme Danmark.

Antallet af indlagte med coronavirus er faldet med 88 procent, siden epidemien toppede i starten af januar med flest indlæggelser på landets sygehuse.

De seneste tal viser, at der er fuldstændig kontrol med epidemien, vurderer Kasper Karmark Iversen, der er overlæge og professor på Herlev-Gentofte Hospital og Københavns Universitet.

– Det ser utrolig godt ud. Vi har fået det knæk, som vi forventede og håbede – kontakttallet er under 1, der er få smittetilfælde og indlæggelser, og vi vaccinerer for fuldt drøn, siger han.

Han fortæller, at coronavirus efterhånden ikke er et så stort tema mere.

– Det fylder meget lidt på sygehusene med meget få patienter. Det betyder, at vi nu kan begynde at afvikle den pukkel af operationer og behandlinger, som corona har skabt, siger han.

Der blev onsdag givet 75.000 vaccinestik, hvilket er blandt de travleste dage på de danske vaccinationscentre.

Dermed er mere end 2,5 millioner i gang med at blive vaccineret eller færdigvaccineret.

Det lave niveau af smitte og indlæggelser og fremdriften i vaccinationerne er baggrunden for, at et stort flertal i Folketinget natten til torsdag har indgået en aftale, der lemper en lang række af de nuværende restriktioner og udfaser dem helt fra 1. oktober.

Kasper Karmark Iversen vurderer, at det er helt på sin plads at udfase restriktionerne, og han har svært ved at forestille sig, at sygehusene igen skal komme under pres.

– Jeg bekymrer mig slet ikke på sygehusenes vegne. De personer, som kan blive syge, er sunde og raske og yngre, så jeg ser ingen risiko for et pres på sygehusene.

– Jeg ser heller ikke risiko for en stor stigning i smitten, selv om vi laver en massiv genåbning. Det er godt vejr, folk er uden for, og antallet af immune stiger hele tiden, siger Kasper Karmark Iversen.

/ritzau/

Kort efter genåbningsaftale: Nu indkalder Heunicke til nyt pressemøde

Sundhedsministeriet inviterer til pressemøde klokken 12 torsdag om genåbningen og status på covid-19-situationen.

Det skriver ministeriet på sin hjemmeside.

Med til pressemødet er sundhedsminister Magnus Heunicke (S), direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum samt Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Natten til torsdag blev der forhandlet en aftale på plads om yderligere genåbning af samfundet.

I aftalen er det blandt andet aftalt, at kravet om mundbind eller visir ophæves fra 14. juni. Dog med undtagelse i den kollektive trafik, hvor man ikke sidder ned. Kravet om mundbind eller visir udfases helt 1. september.

Desuden er der aftalt en udfasning af coronapasset. Brugen af coronapasset indgår som en forudsætning for udfasning af kravet om mundbind.

Fra 1. september vil stort set alle restriktioner være udfaset. Der vil fortsat være restriktioner i nattelivet, ved rejser og ved arrangementer med over 2000 deltagere.

Fra 1. oktober vil restriktioner formentlig helt være fortid. Det fremgår af aftalen.

– Jeg er glad for, at et bredt flertal i Folketinget nu er blevet enige om en plan, der betyder, at alle restriktioner – undtagen i nattelivet samt i forbindelse med visse arrangementer og rejser til og fra Danmark – vil være væk i september, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag morgen.

Aftalen er en køreplan, som er i tråd med myndighedernes anbefalinger. Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

– Alt det, vi har sukket efter og håbet på, kan kun lade sig gøre, fordi vi har så stærk kontrol over epidemien med lave indlæggelses- og smittetal og kontrol med de forskellige varianter.

– Det er en køreplan med nogle faste datoer, som man kan regne med. Både som dansker, men også som arrangør, sagde Heunicke på pressemøde.

Henrik Ullum har også allerede været på banen før pressemødet. Og blandt andet udtalt sig om coronapasset.

– Coronapasset er en måde, vi i de situationer, der er størst smitterisiko, kan mindske risikoen. For vi er ikke et sted, hvor vi kan aflyse epidemien.

– Vi står et godt sted, men vi har brug for nogle håndtag til at styre den over sommeren, indtil flere er blevet vaccineret, sagde Ullum til TV2 tidligere torsdag.

/ritzau/

Sag mod kvotekonger på pause

Retssagen mod blandt andre storfiskeren Henning Kjeldsen blev onsdag formiddag sat midlertidigt i bero.

Det skriver DR.

Pausen kommer, efter at Kjeldsens forsvarsadvokat, Olaf Koktvedgaard, har bedt retten om at få en revisor til at genberegne det konfiskationskrav, som anklageren har fremsat ved Retten i Holstebro.

Ifølge Olaf Koktvedgaard skal der både ses på regnemetoderne, datagrundlaget og de mængder, der er angivet.

– Det er trods alt ikke småpenge, vi taler, siger han ifølge DR.

Sammen med ni andre – heriblandt hans hustru – er Henning Kjeldsen tiltalt for uberettiget at have tjent 210 millioner kroner på fiskerikvoter, som de ikke var berettiget til at eje.

Sagen var egentlig planlagt til at slutte i maj eller juni, men flere vidneforklaringer er blevet udskudt til efteråret.

Henning Kjeldsen anses af Bagmandspolitiet for at være hovedmanden i sagen om fiskekvoterne.

Han er tiltalt for at have overtrådt reglerne om, hvor stor en andel af de danske kvoter for eksempelvis torsk, rødspætte og makrel, som en enkelt fisker må besidde.

Det skal være sket gennem selskaber, der var ejet af syv andre personer, herunder Kjeldsens kone.

Men anklagemyndigheden mener, at de syv personer kun på papiret var ejere af en række fiskeriselskaber med tilhørende fiskekvoter.

Det var reelt Henning Kjeldsen, der ifølge anklagen trak i trådene og kontrollerede selskaberne.

Sagen blev politianmeldt i 2017, efter at Rigsrevisionen havde rettet skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriet.

Kritikken gik på, at der ikke var gjort tilstrækkeligt for at undgå, at fiskekvoter blev koncentreret hos nogle få fiskere.

Sagen fik også et politisk efterspil, idet daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) blev frataget fiskeriområdet i sin portefølje.

/ritzau/

Fra juli vil en PCR-test være gyldig i coronapasset i 96 timer

Fra 1. juli vil en PCR-test være gyldig i coronapasset i 96 timer mod de nuværende 72 timer.

Det fremgår af den nye genåbningsaftale, som et bredt flertal i Folketinget natten til torsdag er blevet enige om.

Før at det falder på plads, skal der laves nogle tekniske ændringer i coronapas-appen, som forventes at være løst i slutningen af juni.

PCR-test er den type, som tages via en podning i halsen, og hvor svaret typisk kommer dagen efter, at man har taget prøven. De 96 timer er gældende fra det tidspunkt, hvor man har fået taget testen.

For lyntest, der tages i næsen, vil testen fortsat være gældende i 72 timer.

Folketinget er desuden blevet enige om at beholde coronapasset, men udfase det hen over sommeren, inden det helt vil bortfalde 1. oktober.

Coronapasset er et bevis på, at man enten er testet negativ, vaccineret eller har været smittet inden for det seneste halve år.

Udfasningen af coronapasset vil begynde allerede fra mandag de steder, hvor der er mindst smitterisiko.

Det gælder blandt andet på biblioteker og i fritids- og foreningsaktiviteter – eksklusive idræt.

Herefter vil det blive udfaset frem mod 1. oktober, hvor krav om coronapas på natklubber og til store arrangementer vil være det sidste, der falder bort.

Folketinget er desuden blevet enige om, at der skal en indføres en dokumentationsordning, så man kan bevise, hvis man er undtaget for at skulle tage test og dermed coronapas.

Det står ikke nærmere beskrevet, hvordan den ordning vil blive skruet sammen. Ordningen skal efter planen falde på plads i løbet af juni.

/ritzau/

Krav om coronapas i fitnesscentre fortsætter til september

Kravet om coronapas gælder for brugere af fitnesscentre frem til 1. september.

Det fremgår af den politiske aftale om genåbning, der faldt på plads natten til torsdag af et bredt flertal i Folketinget.

Til gengæld kan brugerne glæde sig over, at man fra på mandag ikke længere skal have mundbind eller visir på, når man går rundt i centret.

For fitnesscentre bliver kravene ændret fra 1. august, så de kan nøjes med en daglig stikprøvekontrol af brugerne frem for at tjekke alle i indgangen.

Hos brancheorganisationen Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO) er branchedirektør Morten Brustad glad for, at coronapasset er på vej ud.

Men han forstår ikke, at kravet om tjek af coronapasset skal gælde til 1. august.

– Det koster op mod fem millioner kroner hver uge bare i personaleudgifter. En fortsættelse af kravet om fast coronapas-kontrol af fitnessbrugere frem mod 1. august vil koste branchen yderligere 30 millioner kroner.

– Vi vil derfor kraftigt opfordrer til, at fitnessbranchen hurtigere får muligheden for at overgå til stikprøvekontrol, siger han i en kommentar.

Samme melding kommer fra erhvervsorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer omkring 200 private fitnesscentre, der primært er ubemandet.

– Det er fuldstændig uhørt, at man ikke har indført stikprøvekontrol nu, siger direktør Jakob Brandt.

– Det rammer især de små træningscentre og fitnesscentre ude i de små kommuner i yderområderne, som normalt er ubemandet.

– Kravet betyder i praksis, at de må holde deres centre lukket eller ansætte folk til at tjekke coronapas, og det koster altså mange penge for de små centre, siger han.

Han peger på, at for eksempel solcentre og foreningsidræt har fået lov til at lave stikprøvekontroller og mener, at man burde lave en lignende løsning for de private fitnesscentre.

– Hvis den lokale boldklub har et træningscenter, kan den nøjes med en daglig kontrol, mens et privat center skal have en ansat til at tjekke. Det er konkurrenceforvridende, siger Jakob Brandt.

/ritzau/

Heunicke præsenterer nyt kontakttal: Epidemien er på tilbagetog

Efter flere uger med en let voksende epidemi er den nu aftagende i Danmark.

Kontakttallet er beregnet til 0,8. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Det svarer til, at ti smittede i gennemsnit giver smitten videre til otte andre. Derfor er epidemien altså aftagende.

De seneste fem uger er tallet beregnet til 1,1. Her var den altså tiltagende.

– Nu slår sæsoneffekten og vaccinerne endelig igennem, skriver Heunicke på Twitter.

– Tak til alle for kæmpe indsats med test og opsporing og for den flotte opbakning til vaccinationsindsatsen.

Kontakttallet – også kendt som smittetrykket – bruges af myndighederne som et blandt flere pejlemærker til at se, hvordan coronaepidemien udvikler sig i samfundet.

Tallet er bagudskuende, fordi det udregnes ved at se på smittetilfælde, der har fundet sted. Helt præcist er det beregnet ud fra smittesituationen for halvanden uge siden.

/ritzau/

Senatet godkender milliardpakke til teknologitrusler fra Kina

Senatet i USA har med et overvældende flertal tirsdag lokal tid stemt for en omfattende lovpakke, der skal øge landets evne til at konkurrere med kinesisk teknologi.

Det skete med stemmerne 68-32.

Ønsket om en hård kurs over for Kina er en af de få politikker, den ellers splittede Kongres kan enes om.

Med lovpakken vil der blive tilført 190 milliarder dollar – knap 1160 milliarder kroner – til styrkelse af amerikansk teknologi og forskning.

Derudover giver Senatet grønt lys til at bruge yderligere 54 milliarder dollar – knap 330 milliarder kroner – til amerikansk produktion af og forskning i halvledere og udstyr til telekommunikation.

To milliarder er øremærket små chip, der bruges af bilproducenter, og som der er global mangel på.

Lovpakken mangler stadig at blive godkendt i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, før den kan sendes videre til underskrift hos præsident Joe Biden i Det Hvide Hus.

Det er uvist, hvornår lovforslaget skal til afstemning i Repræsentanternes Hus.

Den demokratiske flertalsleder i Senatet, Chuck Schumer, advarer om, at det kan få alvorlige konsekvenser, hvis der ikke bliver afsat nok penge til forskning, hvis USA skal følge med Kina.

– Hvis vi ikke gør noget, kan vores dage som den dominerende supermagt være talte. Det er ikke vores plan, at det skal ske på vores vagt. Vi ønsker ikke at se, at USA bliver reduceret til en mellemstor nation i dette århundrede, siger Schumer.

Ifølge den republikanske senator Todd Young handler det ikke blot om at “slå det kinesiske kommunistparti”.

– Det handler om at bruge udfordringen fra Kina til at blive en bedre udgave af os selv gennem investeringer i innovation, siger han.

USA’s handelsminister, Gina Raimondo, anslår, at lovpakken kan resultere i mellem syv og ti nye amerikanske produktionsanlæg for halvledere.

Imens lyder det i en erklæring fra den amerikanske bilproducent General Motors, at lovforslaget repræsenterer “et vigtigt skridt mod at adressere manglen på halvledere”.

Halvledere bliver kaldt den nye olie, og manglen på dem spiller en nøglerolle i rivaliseringen mellem USA og Kina.

Det handler ikke mindst om problemer med at få tilgang til tilstrækkeligt mange af de bittesmå og teknisk komplicerede små chip, som digitaliserer og automatiserer alt fra biler til brødristere.

USA’s andel af den globale halvlederproduktion er siden 1990’erne faldet fra 37 til 12 procent, til trods for at asiatiske giganter i industrien som sydkoreanske Samsung og taiwanske TSMC har opført fabrikker i USA.

/ritzau/Reuters

Efter flere dages problemer: Nu virker coronapasset igen

Der har siden tirsdag været problemer med at få vist testresultaterne på sundhed.dk og i coronapasset. Men det ser onsdag formiddag ud til at være løst.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

Det var et strømnedbrud og netværksproblemer, der var skyld i problemerne, da der tirsdag skete en ophobning af testsvar, som ikke blev overført til coronapasset.

– Problemerne blev afhjulpet tirsdag aften, men det lykkedes først at få alle svar igennem systemet i nat, oplyser SSI.

Problemerne begyndte allerede mandag, hvor visningen af testsvar var ustabil.

Det har hele tiden været muligt at se sit coronapas, hvis man er vaccineret.

Problemerne har også sat sine spor i de smittetal, som Statens Serum Institut hver dag offentliggør klokken 14.

Både mandag og tirsdag er der således registreret færre prøvesvar fra coronatest i statistikken. Dermed kan der potentielt også være registreret færre nye smittede.

Eftersom det nu er løst, forventes onsdagens smittetal at være højere, da der også vil indgå testsvar fra ugens første dage, oplyser SSI til Ritzau.

– Den massive kø af prøvesvar, der havde ophobet sig, er nu afviklet. Alle manglende prøvesvar fra de seneste dage er således indlæst i systemet nu og er med i dagens data, skriver seruminstituttet i en mail.

Oplever man stadig problemer, skal man lukke coronapas-appen helt og åbne den igen. På den måde sikrer man sig, at den er opdateret, skriver SSI.

/ritzau/

Subscribe

* indicates required

.

Vi opbevare din data sikkert, og du kan til hver en tid melde nyhedsbrevet fra igen

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.