Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
US Finansminister Janet Yellen afsluttede sin nøje overvågede rejse til Kina med “produktive” samtaler med højtstående kinesiske embedsmænd, hvor de to parter blev enige om at implementere de vigtige forståelser, der blev nået af de to statsledere på Bali, samt styrke kommunikationen og samarbejdet om at tackle globale udfordringer.
Nogle kinesiske eksperter mener, at Yellens besøg er et tegn på, at potentialet for koordination og samarbejde mellem Kina og USA er til stede, og at det forventes, at flere højtstående amerikanske embedsmænd vil besøge Kina som en del af USAs bestræbelser på, at håndtere forskelle og stabilisere forholdet mellem Kina og USA, der befinder sig på et historisk lavpunkt.
Men på trods af en række nylige udvekslinger forventes det ikke, at USA vil ændre sin strategi med at “dekoble”, bekæmpe og konkurrere med Kina på grund af den forvredne politiske atmosfære i Washington, udtaler eksperter og opfordrer den amerikanske side til at følge ordene op med handling for at stabilisere bilaterale relationer og opgive sin nulsums- og koldkrigsmentalitet for at få bilaterale relationer tilbage på rette spor.
Kina gentog sin holdning til bilaterale økonomiske og handelsmæssige relationer med USA og udtrykte sine bekymringer under Yellens netop afsluttede besøg i Kina, udtalte Liao Min, vicedirektør for kontoret for den centrale kommission for finansielle og økonomiske anliggender og vicefinansminister.
De økonomiske og handelsmæssige hold fra begge sider afholdt lange og åbenhjertige samtaler, udtalte Liao som svar på en medieforespørgsel søndag. De to parter drøftede også makroøkonomiske spørgsmål og globale udfordringer og vil opretholde kommunikationen i fremtiden, bemærkede Liao.
“Gevinst” i stedet for “risiko”
Den kinesiske premierminister Li Qiang mødtes fredag med Yellen og understregede, at Kinas udvikling er en mulighed snarere end en udfordring for USA og en gevinst i stedet for en risiko, rapporterede Xinhua News Agency.
“Den kinesiske kultur sætter fred over alt andet i modsætning til hegemoni og mobning,” sagde Li. Der håbede, at USA vil fastholde en fornuftig og pragmatisk holdning og arbejde sammen med Kina i samme retning for at få bilaterale relationer tilbage på rette spor så hurtigt som muligt.
Samtidig mødtes den kinesiske vicepremierminister He Lifeng og flere andre højtstående kinesiske embedsmænd, herunder den nye partileder for Kinas centralbank, Pan Gongsheng, og Kinas finansminister Liu Kun, med Yellen.
Yellen sagde søndag, at hendes omkring 10 timers samtaler med højtstående kinesiske embedsmænd var “direkte” og “produktive” og vil hjælpe med at stabilisere det ofte urolige forhold, rapporterede Reuters.
“USA og Kina har betydelige uenigheder, Men præsident Joe Biden og jeg ser ikke forholdet mellem USA og Kina som en storslået konflikt. Vi tror på, at verden er stor nok til, at begge vores lande kan trives,” fortalte Yellen journalister ved en pressekonference på den amerikanske ambassade i Beijing.
“Yellens rejse, der kommer mindre end en måned efter USA’s udenrigsminister Blinkens besøg i Kina, er en bedrift og viser et positivt tegn på, at begge parter er villige til at opretholde åbne og konstruktive dialoger for at håndtere forskelle og undgå konflikter, på trods af store forskelle,” fortalte He Weiwen, en højtstående forskningsmedarbejder ved Center for Kina og Globalisering, til Global Times.
He Weiwen sagde, at Kina og USA har genstartet institutionelle kommunikationer: “De to parter blev enige om at undersøge oprettelsen af arbejdsgrupper til at håndtere specifikke forskelle under Blinkens besøg, og dette arbejde vil fortsætte efter Yellens besøg,” sagde han og bemærkede, at det skyldes USAs behov for at løse sine interne problemer.
På det økonomiske område balancerer USA på en knivsæg i forsøget på at inddæmme stigende gæld og betydelig inflation uden at sende sin økonomi i dybet, og USA har brug for samarbejde med Kina for at løse disse vanskelige problemer, udtaler kinesiske eksperter.
“USA bør bruge det vigtige tidsrum op til præsidentvalget i 2024 til at mindske spændingerne med Kina og arbejde for pragmatisk samarbejde,” sagde Liu Weidong, forskningsmedarbejder på Institut for Amerikanske Studier ved Det Kinesiske Akademi for Samfundsvidenskaber, til Global Times søndag.
Liu sagde, at der var mere end 100 udvekslingsmekanismer mellem Kina og USA, før den tidligere amerikanske præsident Donald Trump trådte til. I øjeblikket bevæger begge parter sig hen imod at genoprette den tidlegere kommunikation – men der er store udfordringer forude.
Udfordringer vedvarer
Yellens besøg og de efterfølgende udvekslinger mellem de to lande, vil formentlig ikke hjælpe meget på at genoprette forholdet mellem Kina og USA, som er blevet yderligere forværret efter “ballon-hændelsen” og Biden-administrationens intensiverede forsøg på at undertrykke og inddæmme Kina, udtaler kinesiske eksperter.
Mens USA grundlæggende betragter Kina som en strategisk rival, overvejer landet nye restriktioner for investeringer i visse industrier i Kina og for kunstig intelligens-chips til Kina som en del af sin omfattende strategi til at inddæmme Kina – ifølge kinesiske medierapporter.
Kernen i forværringen af Kina-US-forholdet er den forvrængede politiske atmosfære i USA, som – hvis den ikke løses – sandsynligvis ikke vil få forholdet mellem Kina og USA til at vende tilbage til en sund og god retning, mener Shen Yi, professor ved Skolen for Internationale Relationer og Offentlige Anliggender ved Fudan Universitet.
“Spørgsmålet er, om USA’s øverste leder og hans politiske team er klar til at påtage sig en national mission, vise politisk ansvar og indtage en holdning, der er ansvarlig over for historien,” sagde Shen til Global Times.
Det er svært for USA at opgive sin teknologiblokade og andre urimelige udenrigspolitikker over for Kina, hvilket er en politisk handling, der tjener dets såkaldte national sikkerhedsstrategi, sagde He Weiwen og opfordrede den amerikanske side til at genoverveje sin positionering.
På trods af stigende geopolitiske spændinger mellem Kina og USA opretholder handelen mellem de to lande en stærk vækstmomentum. Ifølge data offentliggjort af US-China Business Council nåede amerikanske eksport til Kina en rekordhøjde på 151,3 milliarder dollars i 2022, en stigning på 1,2 procent i forhold til året før. Rapporten sagde, at omkring 1,06 millioner amerikanske job blev understøttet af amerikanske eksport af varer og tjenester til Kina i 2021.
“Vi bør opretholde en fast tro på realiseringen af vores fremtidige mål,” sagde Shen med henvisning til forbedringen af Kina-US-forholdet. Han sagde, at Kina fortsat bør styrke sin egen evne i den rigtige retning samtidig med at diversificere modforanstaltninger mod USAs nulsumsspil.
Artiklen har blandt andet det kinesiske medie Global Times som kilde.