Spanien vil fremover håndtere corona som influenza – og opfordrer resten af EU til at følge trop

Pedro Sánchez, Spaniens premierminister. (Foto: EP)

Tiden er inde til at lære at leve med coronavirus, som vi lever med alle mulige andre vira, lyder det fra den spanske premierminister Pedro Sanchez.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

Spanien foretager nu et markant kursskifte i sin coronahåndtering.

Mandag annoncerede den spanske premierminister, Pedro Sánchez, at Spanien fremover vil håndtere coronavirus på mere eller mindre samme måde, som man håndterer almindelig influenza.

– Situationen for pandemien er ikke den samme som for et år siden. Jeg tror, vi bør begynde at evaluere udviklingen af covid-19 hen imod en endemisk sygdom, lyder meldingen fra den spanske premierminister i et interview med den spanske radiostation Radio SER.

Dermed lægger premierministeren op til debat om, at coronavirus ikke skal ses som en pandemisk sygdom længere.

Årsagen til, at Spanien nu vil behandle corona på lige fod med influenza og andre luftvejsinfektioner er ifølge premierministeren bl.a., at næsten hele Spaniens befolkning er vaccineret og at Omikron-varianten af coronavirus fører til mildere forløb for de smittede.

Kursskiftet i coronahåndteringen har været længe undervejs, og den spanske regering har i ugevis arbejdet på en plan for, hvordan man kan normalisere coronahåndteringen.

Det nye kursskifte i håndteringen betyder, at massetestningen og masseovervågningen af smitten med coronavirus bliver droppet. Fremover vil coronavirus altså blive overvåget på lige fod med f.eks. influenza og myndighederne vil alene udtrække smittetal fra stikprøver.

Til dette formål vil blive brugt et system, som det spanske sundhedsvæsen har udarbejdet.

Ifølge EU-mediet Euractiv er den spanske sundhedsminister, Carolina Darias, endvidere gået i gang med at opfordre sine EU-kolleger til at følge i Spaniens fodspor.

[adning id="17957"]

Fik du læst?