Spekulationerne er i gang: Udskriver Mette Frederiksen valg snart?

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En række faktorer har medført, at der i regeringspartiets top bliver snakket om et potentielt tidligere valg, siger Ekstra Bladets politiske kommentator, Joachim B. Olsen.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Det tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance og nu politisk kommentator for Ekstra Bladet, Joachim B. Olsen påpeger især en faktor, som værende potentiel katalysator for, at statsminister Mette Frederiksen (S) og den øvrige regering ønsker at udskrive et tidligere valg.

På nuværende tidspunkt har nedsmeltningen af Venstre nået et midlertidigt stop, og i seneste Voxmeter-måling står Konservative til igen at være mindre end Venstre, på trods af hvordan meningsmålingerne i længere tid ellers har været i de Konservatives favør.

Dog er der endnu ikke kommet en afslutning på den magtkamp, der foregår mellem Venstre og Konservative samt det tidligere store Dansk Folkeparti og det fremstormende Nye Borgerlige, påpeger Olsen, og det er især denne manglende afslutning, der ifølge Olsen kunne friste Socialdemokratiet at udskrive et tidligere valg.

Den manglende afslutning mellem specifikt Venstre og Konservative har nemlig medført, ”at det bliver mere end svært at lande en landbrugsaftale med blå blok, og det er faktisk vigtigt for regeringen” siger Olsen yderligere.

Derudover tilføjer han, at ”regeringen er på lange stræk mere enige med Venstre på landbrugsområdet end med sine støttepartier”, men ”at Venstre ikke tør indgå kompromiser med regeringen.

Venstre er for svækkede til, at de kan tåle kritik fra partiets bagland i landbruget. Hvis Venstre ikke tør være med, så er det tvivlsomt, om de konservative tør”.

Det er i høj grad de manglende muligheder for at føre politik over midten, hvilket blandt andet Nye Borgerlige også forhindrer, der er den hovedsagelige faktor, der kunne få Mette og co. til at udskrive et tidligere valg, tilføjer Olsen.

Afslutningsvis nævner Olsen et par datoer for, hvornår det næste folketingsvalg så skulle være.

Blandt andet nævner han den 16. november 2021, men et håb om muligvis at kunne ”cashe ind” på de gode målinger som følge af corona, får Olsen til også at fremlægge toårsmærket for corona den 7. marts 2022 som en mulighed.

Dog lover han med et glimt i øjet, at vi senest får et valg i 2023.

[adning id="17957"]

Fik du læst?