SSI forudså 870 indlagte – i dag er der kun 185: “Det er skandaløst”

Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Politikerne burde aldrig have tillagt deres modeller så meget vægt”, lyder kritikken.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net

Vi er nu midt i april, og skulle man tro Statens Serum Instituts (SSI) modelberegninger, som ligger til grund for den politiske genåbning af Danmark, skulle vi nu have 870 indlagte med coronavirus på landets hospitaler og sygehuse.

Det har vi heldigvis ikke. I skrivende stund er der nemlig kun 185 indlagte med coronavirus, altså et markant lavere tal end frygtet.

Frygten for at nå op på 870 indlagte har ellers været årsagen til, at særligt regeringen ikke har turdet sætte fart på genåbningen af det danske samfund.

Allerede tilbage i begyndelsen af marts kunne Statens Serum Institut se, at vi langtfra havde kurs mod skrækscenariet med 870 coronaindlagte.

Trods dette er det først nu med den nye genåbningsaftale, at de politiske partier for alvor tager konsekvensen af fejlskuddet og genåbner Danmark yderligere.

”Politikerne burde aldrig have tillagt deres modeller så meget vægt”

– Politikerne burde aldrig have tillagt deres (Statens Serum Instituts, red.) modeller så meget vægt. Det er skandaløst, at man har tillagt dem så meget vægt, også her i 2021.

– Vi så i foråret 2020, at de gang på gang skød alt for højt ift. smittetal, indlæggelser m.v., og de gør det stadig i 2021, lyder det fra Jonas Herby, specialkonsulent i tænketanken Cepos.

Han mener, at politikerne hurtigere skulle have taget konsekvensen af SSI’s fejlskud og have åbnet yderligere op.

Faktisk mener Herby, at man fra politisk side burde åbne op for alt det, hvor man ikke har et “meget, meget, meget stærkt argument” for at holde det nedlukket.

– Det er stærkt problematisk når man ved, at nedlukningens omkostninger er så massivt store, at man alligevel så langsomt tager konsekvensen af, at beregningerne skyder forbi. Der går jo halvanden måned, men man burde have reageret efter et par uger, mener Jonas Herby.

Han tilføjer, at det ikke som sådan er beregningerne fra SSI, der er problemet, for de er, som han siger “lidt på en umulig opgave”, da det bl.a. er meget svært at tage højde for menneskelig adfærd i modellerne. Problemet er snarere, at politikerne lægger så meget vægt på modellerne, som de gør.

– Konsekvensen er, at man har holdt Danmark unødigt nedlukket og påført samfundet massive omkostninger som følge, siger Jonas Herby.

Ved forhandlingerne om den nye genåbningsaftale fremhævede bl.a. Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, at der var langt færre indlagte end frygtet.

– De meget alvorlige ting, vi er blevet stillet i udsigt, er heldigvis ikke blevet til noget. Vi fik at vide, at der ville være 870 indlagte i midten af april. Der er 191 indlagte i dag (siden er tallet faldet yderligere til 185, red.).

– Det betyder også, at vi må tage bestik af det og åbne mere. Det har vi gjort, lød det torsdag fra Venstreformanden.

[adning id="17957"]

Fik du læst?