SSI: Du bliver ikke smittet af at gå i butik eller på restaurant

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Er der evidens for, at nedlukningen af butikker, caféer og restauranter er med til at inddæmme smitten med coronavirus? Nej, lyder det fra Statens Serum Institut i en rapport.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
I de sidste måneder har mange været kritiske overfor idéen om at folk blev smittet i detailforretninger, men ikke når de stod i de store varehuse som Bilka og Føtex.
Nu får de opbakning fra Statens Serum Institut (SSI).
Instituttet har for kort tid siden i en rapport analyseret, hvor folk er blevet smittet, og de konkluderer, at der ikke er nogen øget risiko for at få coronavirus ved at gå i butikker, på café eller på restaurant.
Heller ikke de udendørs sportsaktiviteter spreder smitte.
I starten af december 2020 udførte SSI et studie for smitte med covid-19 blandt personer mellem 18 og 65 år. Det blev gjort ved at sammenligne, hvad smittede og raske personer havde foretaget sig op til de blev smittet.
I alt deltog 300 personer med covid-19 og 317 ikke-smittede kontrolpersoner i undersøgelsen. De blev ringet op og spurgt om deres færden i anden halvdel af november.
I denne periode skulle man bl.a. bruge mundbind, når man rejste sig fra bordet i en restaurant, og i det hele taget var der krav om afspritning og afstand.
Fester med 19 deltagere så heller ikke ud til at give udslag. Risikoen for at blive smittet med coronavirus viste sig ikke at være større ved at bruge den offentlige transport eller deltage i private sammenkomster med færre end 20 deltagere, skriver SSI.
Hermed direkte citat fra rapportens konklusion:
– Der var omvendt i undersøgelsen ingen tegn på, at restaurant-besøg, dagligvareindkøb, brug af offentlig transport og deltagelse i private sammenkomster med mindre end 20 deltagere udgjorde en risiko for smitte med covid-19, hvis man vel at mærke følger de generelle anbefalinger og restriktioner, som var gældende, før regeringen skred til den omfattende nedlukning af samfundet i begyndelsen af december.
Det kommer ikke bag på professor Steen Ethelberg at smitten først og fremmest sker, ved direkte kontakt med en coronasyg, og altså ikke når man befinder sig et par meter fra hinanden i forretninger:
– Analyser af deltagernes svar viser ikke overraskende, at kontakt med en person, der har covid-19, er klart den vigtigste risikofaktor for at blive smittet med covid-19. Det ser også ud til, at de fleste havde en formodning om, hvor de var blevet smittet henne, siger professor Steen Ethelberg fra SSI, der har været med til at lave undersøgelsen.
Studiet viser endvidere, at der ikke umiddelbart var videnskabelig evidens for at deltagelse i religiøse handlinger medfører større smitte. Helt præcist formuleret som følger fra SSI:
– Der var også lidt flere smittede end raske, der havde deltaget i større, private arrangementer, religiøse handlinger, begivenheder eller arrangementer, hvor der blev sunget, samt været på bar eller værtshus. Tallene var dog for små til, at der kan konkluderes noget endeligt fra et studie af denne størrelse.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?