Stefan Löfven overrasker: Går af som svensk statsminister

Löfven annoncerer overraskende exit under sommertale
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix

Der var egentlig lagt op til, at Stefan Löfven søndag ved en traditionsrig sommertale skulle varme op til det politiske efterår.

Men i stedet overraskede den svenske statsminister ved at meddele sin afgang både som statsminister og socialdemokratisk leder til november.

– Den her beslutning har været på vej i et stykke tid. Jeg har snart været partileder i ti år og statsminister i syv. Det har været nogle fantastiske år, men alting har en ende, lyder det fra Löfven.

Den svenske avis Aftonbladet kalder meldingen en “stor politisk bombe”.

Löfven overlevede i juli en tillidsafstemning i det svenske parlament, Riksdagen. Men til november – i forbindelse med den socialdemokratiske partikongres – trækker 64-årige Löfven sig altså.

Dermed skal Socialdemokraterna finde en ny statsministerkandidat, når der næste efterår skal være valg i Sverige.

– I næste valgkamp bliver Socialdemokraterna ledet af en anden end mig.

– Jeg vil gerne give min efterfølger de bedste forudsætninger. Jeg er også overbevist om, at en ny partileder kommer til at give partiet ny energi, siger statsministeren i søndagens tale.

Det er kutyme i Sverige, at partiledere sidst på sommeren holder en tale, hvor de kigger frem mod den kommende tid.

Ifølge den svenske avis Expressen sendte Löfven søndag en sms til den socialdemokratiske top, hvor han meddelte sin afgang.

Partiet vil klokken 15.00 søndag holde et ekstraordinært partimøde.

Löfvens statsministerpost var i fare i juli, hvor en større strid om regulering af det svenske lejeboligmarked udløste en tillidsafstemning mod Löfven.

Han overlevede dog og kunne kort efter præsentere sin tredje regering.

Löfven blev første gang statsminister i 2014. I januar 2019 dannede han sin anden regering efter lange forhandlinger efter valget i 2018.

Flere politiske iagttagere er efter Löfvens overraskende melding ude med deres bud på, hvem der kan tænkes at blive hans afløser.

Et af de navne, der nævnes af flere, er finansminister Magdalena Andersson.

– Meget taler for Magdalena Andersson, hvis partiet vil, siger Jenny Madestam, politolog ved Södertörns högskola, til nyhedsbureauet TT.

– Men ud fra den situation, man er i, hvor venstrefløjen hos Socialdemokraterna samler kræfter, er hun ikke en kandidat. Af nogle associeres hun for meget med en højreorientering.

Af andre mulige afløsere for Löfven nævnes blandt andre indenrigsminister Mikael Damberg eller socialminister Lena Hallengren.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?