Støttepartier i opfordring: Tag kampen op mod Hækkerup

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Til trods for at Danmark risikerer en dom ved Menneskerettighedsdomstolen, afviser justitsministeren at ændre tiggeriloven. Nu opfordrer støttepartier derfor til sager mod Danmark.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Efter måneders overvejelser og granskning af en potentiel dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afviser justitsminister Nick Hækkerup (S) nu at lempe straffelovens paragraf om tiggeri.

Det oplyser Politiken.

Hækkerup afviser det, til trods for at Institut for Menneskerettigheder flere gange har påpeget, at dommen der blev afsagt mod Schweiz, også bør føre til en lempelse af den danske tiggerilov.

– Dommen fra Menneskerettighedsdomstolen betyder, at der vil være en række sager, hvor de danske domstole fremover ikke kan idømme straf for tiggeri uden at krænke menneskerettighedskonventionen.

– Med beslutningen om ikke at ændre den danske lov skubber regeringen overholdelsen af menneskerettighederne videre til domstolene, for det afgørende er, at man ikke håndhæver lovgivning på en måde, der er i strid med konventionen.

Således lyder det fra Institut for Menneskerettigheders direktør Louise Holck.

Den danske tiggerilov er ifølge instituttet endnu strammere end den i Genéve-kantonen i Schweiz, som netop udløste en dom fra Menneskerettighedsdomstolen.

Men til trods for deres vurdering henviser Hækkerup til, at der ifølge Justitsministeriet er visse forskelle på det omtalte tiggeriforbud i Genève-kantonen og det danske tiggeriforbud.

Og på den baggrund mener justitsministeren ikke, at der grund til at ændre straffelovens regler om tiggeri. Han erkender dog samtidig:

– Det bemærkes dog, at det må antages, at der vil være en risiko for, at Danmark vil tabe en eventuel fremtidig sag ved EMD (Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, red.) om konventionsforeneligheden af straffelovens § 197, hvis en sådan sag måtte blive indbragt.

I Danmark bliver tiggeri på f.eks. gågader som udgangspunkt straffet med 14 dages fængsel.

Kort tid efter dommen mod Schweiz besluttede den danske rigsadvokat da også at beordre alle igangværende sager i bero.

Begrundelsen her lød, ”at det er Rigsadvokatens umiddelbare vurdering, at dommen kan have betydning for, hvorvidt reglerne i straffelovens § 197 om betleri er forenelige med EMRK (den europæiske menneskerettighedskonvention, red.), herunder særligt artikel 8”.

Alligevel beslutter justitsminister Nick Hækkerup at genoptage sagerne nu.

Dette får regeringens støttepartier til at undre sig dybt. De håber alle tre, at de dømte vil tage sagen videre til Menneskerettighedsdomstolen.

– Jeg vil i den grad opfordre til at føre sagerne ved Menneskerettighedsdomstolen. Og jeg synes, de har en åbenlyst god chance – det siger ministeriet jo også selv med den procesrisiko, de indrømmer, der er.

Sådan lyder det fra Radikale Venstres retsordfører Kristian Hegaard, som kalder det ”uværdigt”, at de dømtes retsstilling skal afhænge så meget af, om de tager det initiativ.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?