[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Stor innovation i offentlig sektor – i Norge altså
Nordmændene har i årevis indbygget krav om teknologisk innovation i deres offentlige udbud. Det har skabt ny teknologi og sparet 334 millioner kroner.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
I Norge findes et ”Nasjonalt program for leverandørudvikling”, der går ud på at sikre, at de virksomheder, som leverer produkter og tjenesteydelser til den offentlige sektor, hele tiden finder innovative og teknologisk avancerede løsninger.
Den offentlige sektor i Norge køber ind for 500 milliarder norske kroner (NOK) om året (373 milliarder danske kroner). Her har arbejdet med at købe ind på en måde, som fremmer den teknologiske udvikling, foreløbig sparet staten – og dermed skatteborgerne – for 334 millioner NOK (249 millioner DKK).
Direktøren for Nasjonalt program for leverandørudvikling, Per Harbø, fortæller, at forudsætningen for at processen kan lykkes, er, at udbyderne, altså stat, regioner og kommuner, er i åben dialog med leverandørerne.
”Programmet er nu på 10. år, og vi har brugt megen tid og mange kræfter på at føre dialog med leverandørerne, dels på store og mindre konferencer, dels en-til-en. Det har været vigtigt at gøre det hele transparent, således at der ikke kommer mistanke om, at man favoriserer en bestemt leverandør, hvis man fører dialog med vedkommende,” siger Per Harbø.
Et eksempel er Trøndelag Fylke (region), som har ført dialog med en række værfter om at producere en færge, som udelukkende bruger el til fremdrift. I denne uge kommer der forslag fra fem konkurrerende producenter. På samme måde bruger det offentlige i Norge eldrevne gravemaskiner.
I løbet af de ti år er der gennemført innovationsprodukter inden for transport, sundhed, og ved byggeri.
Det koster selvfølgelig at drive innovation i virksomhederne. Der kan derfor hentes tilskud i en fond, som kan bruge 20 millioner NOK om året. Halvdelen af pengene i fonden kommer fra staten, den anden fra de virksomheder, som deltager i de offentlige innovationsudbud. De indbetaler alle 250.000 kroner.
”Vores virke som innovationskontor udfylder en vigtig rolle, som hverken virksomheder eller kommuner og regioner påtog sig,” siger Per Harbø.
”Vi er blevet den kraftigste innovations-motivator i Norge.”
Per Harbø kom med sit oplæg på Dansk Erhvervs OP-topmøde 2019 med titlen ’Innovation sker, når vi samarbejder’. På mødet deltog også den nye socialdemokratiske erhvervsminister, Simon Kollerup. Han mente ikke, at der var brug for et nyt organ til at fremme innovationen i Danmark.
”Vi går snart i gang med at vurdere udbudsloven,” sagde Simon Kollerup.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]