Sverige og Finland søger om medlemskab i NATO der nu kan strække sig helt fra Arktis til Tyrkiet

Sveriges ansøgning om medlemskab i NATO er allerede klar, men de to lande vil sende deres ansøgninger afsted sammen, hvilket kan ske efter det finske parlament i dag stemmer om medlemskabet.

Af Philip Friis

NATO bliver nu højst sandsynligt forstærket med endnu to lande, og med deres placering strækker forsvarsalliancens sig nu hele vejen fra Tyrkiet i syd til Arktis i nord, hvilket er med til at forøge presset på Rusland i forbindelse med dets invadering i Ukraine.

De to lande, der er tale om, er Sverige og Finland. De to lande vil sende deres ansøgninger afsted sammen.

Atomvåbenudvalg gør at NATO-medlemskab kan forekomme med undtagelser

Som medlemsland i NATO stilles man overfor en del forpligtelser, heriblandt potentielt at skulle være en del af forsvarsalliancens særlige udvalg for planlægning af atomvåbenpolitikken i NATO.

Udvalget, der går under navnet Nuclear Planning Group, har blandt andet til opgave at identificere områder i Rusland, som man taktisk kan bombe, hvis Rusland en dag skulle skyde først, skriver det svenske statsmedie SVT.

Bidrager man til dette udvalg kan dette dog udgøre en risiko for Sverige, udtaler den svenske diplomat Rolf Ekéus, og fortsætter:

– Hvis vi er med, så er vi med til at planlægge ødelæggelsen af ​​det russiske samfund.

Det kan således også være grunden til, at Peter Hultqvist, den svenske forsvarsminister, netop ikke har svaret på, om Sverige bliver en del af udvalget i forbindelse med det potentielle NATO-medlemskab.

Militæranalytiker: Kan føre til en fundamental ændring af Rusland

Som sagt kommer NATO med Sverige og Finland som en del alliancen til at strække sig fra Arktis til Tyrkiet, hvilket ifølge militæranalytiker Steen Kjærgaard ved Forsvarsakademiet er et ”mareridtsscenarie” for Rusland, skriver TV2.

Dette betyder nemlig, at NATO får en masse ekstra geografiske kilometer, såsom Finlands grænse til Rusland på 1.340 kilometer, hvilket blot medfører til, at russerne nu bliver ”pakket ind” af NATO, som ifølge militæranalytikeren er russernes allerværste skræk, og uddyber:

– Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at i de store linjer, kan det her måske være starten på, at Rusland fundamentalt kommer til at ændre sig.

Derfor spår militæranalytikeren også afslutningsvis, at der i kølvandet på Sverige og Finlands ansøgninger kommer til at forekomme nogle russiske reaktioner blandt andet i form af trusler.

[adning id="17957"]

Fik du læst?