Talentindsats skaber jobs – i kommunen

Danmark lever af sine talenter, og vi skal i fremtiden være endnu bedre til at hjælpe vores børn og unge med at udvikle deres talent indenfor kunstarterne. I februar udpegede Kulturministeriet seks nationale talentkommuner.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Talentindsats skaber jobs – i kommunen

Hvem udvikler talent? Det gør stat og kommuner – hvis vi skal tro Kulturministeriet.
Af Signe Dahl, signe@indblik.net
I februar udpegede Kulturministeriet seks nationale talentkommuner.
”Danmark lever af sine talenter, og vi skal i fremtiden være endnu bedre til at hjælpe vores børn og unge med at udvikle deres talent indenfor kunstarterne. Ved at udpege seks nationale talentkommuner og 10 talentmiljøer er jeg sikker på, at flere af vores unge vil udvikle deres talent til også at blive en levevej. Jeg bliver glad, når jeg ser, hvordan kommuner og lokale aktører har taget tanken om at udvikle og pleje talenter inden for alle mulige kunstarter til sig,” sagde daværende kulturminister Mette Bock (LA), der lancerede talentindsatsen allerede i april 2018.
Herefter kunne alle landets kommuner sætte mandskab af til at søge om at blive udpeget som talentkommune og skaffe skattekroner til nye talentmiljøer.
Blåstempling og statstilskud
De fem talentkommuner Holstebro, Viborg, Esbjerg, Holbæk og Aarhus, som har formuleret en strategi for talentudvikling inden for en række kunstområder, får samlet 5,3 mio. kroner. Fredericia Kommune er også kåret som talentkommune, men uden at søge tilskud fra puljen. I Fredericia ville man bare gerne have den kulturministerielle blåstempling, skrev kommunen i en pressemeddelelse.
Derudover udpegede Mette Bock 10 talentmiljøer, spredt rundt i landet, som modtager 2,5 mio. kroner, og som etablerer eller udvikler talentmiljøer inden for musik og dans, scenekunst og billedkunst, litteratur og design. Og cirkus. AFUK (Akademiet for Utæmmet Kreativitet) – Dansk Cirkus Talent (Aarhus og København) – var nemlig et af de belønnede projekter.
Holbæk Kommune ansætter talentkoordinator
Denne sommer udmøntedes talentindsatsen sig i et konkret resultat i en af talentkommunerne. Holbæk Kommune har ansat sin første talentkoordinator.
Henrik Mosbæk har siden 2018 været koordinator på Holbæk Drama College, og tidligere har han blandt andet været ansat i Folkehøjskolernes Forening og i Undervisningsministeriet, oplyser Holbæk Kommune i pressemeddelelsen.
”Der var et stort og et meget skarpt felt af kvalificerede ansøgninger. Henrik skulle gennem 2 ansøgningsrunder og fremstod som både analytisk skarp og visionær, hvilket var et par af grundene til, at et samlet ansættelsesudvalg til sidst pegede på ham,” fortæller leder af Holbæk Kulturskole Christian Frank.
Med titlen som talentkommune følger en million kroner i tilskud til kommunens projekt Talent Holbæk. I sin ansøgning til Slots- og Kulturstyrelsen har Talent Holbæk lagt vægt på en vision om at udvikle et østdansk center for kunstnerisk talentudvikling. Den vision får nu optimale betingelser, skriver Holbæk Kommune i pressemeddelelsen.
Holbæk Kommune har fokuseret på talentudvikling siden 2012, hvor man nedsatte et talentråd. I foråret 2018 godkendte Holbæk Kommune en talentstrategi, som skulle skabe flere og mere produktive talentmiljøer. Og nu har kommunen altså også fået en Talentkoordinator.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?