Myterne fra 1970’erne spøger stadig i debatten om atomkraft. Theis Palm, formand for foreningen Atomkraft Ja Tak, tager kampen op og arbejder for at få indført atomkraft som energikilde i Danmark.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net [/vc_column_text][vc_column_text el_class=”fact-box” css=”.vc_custom_1619170650524{margin-top: 40px !important;margin-bottom: 40px !important;padding-top: 4% !important;padding-right: 4% !important;padding-bottom: 4% !important;padding-left: 4% !important;background-color: #ffce00 !important;}”]Dette interview blev først udsendt til vores medlemmer. Nu udgiver vi det her, så alle kan læse med.
Vil du også have adgang til særligt indhold og støtte Indbliks arbejde? Så bliv medlem for kun 89 kroner om måneden her.[/vc_column_text][vc_column_text]Den 6. april var debat om atomkraft i folketingssalen, og her blev den politiske modstand mod energiformen skåret ud i pap.
Atomkraft er i forvejen forhadt herhjemme, og det er et emne, hvor det kan synes svært at trænge igennem med modspil til de skræmmebilleder om f.eks. Tjernobyl, som har spøget i mange årtier.
Under debatten, som mere konkret handlede om, hvorvidt forholdene for at forske i atomkraft herhjemme skal forbedres, gjorde klimaminister Dan Jørgensen (S) sig da også til proponent for disse samme gamle argumenter om onderne ved atomkraft.
Og værre endnu: faktisk gjorde ministeren sig skyldig i misinformation, da han kom med en række falske påstande.
Det mener i hvert fald Theis Palm, formand for foreningen Atomkraft Ja Tak, der arbejder for at fremme atomkraft i Danmark.
Han og andre fra foreningen fik nok af klimaministerens misinformation og gik derfor i haserne på ham med et faktatjek, som de udgav på Facebook.
Vil bekæmpe de myter, som har præget debatten siden 1970’erne
Indblik har taget en snak med Theis Palm om foreningens arbejde, og ifølge ham er de falske og misvisende udsagn, som Dan Jørgensen kom med på Folketingets talerstol, i store træk de samme, som har cirkuleret siden 1970’erne.
Det er disse myter, som foreningen Atomkraft Ja Tak vil tage kampen op imod.
Det er bl.a. idéen om at atomkraft er farligt, dyrt, at brug af energiformen vil føre til atomvåben – ja, selve forestillingen om, at atomkraft er et onde, skal der gøres op med.
– Det er den ideologiske forudbestemte konklusion, at atomkraft er ondskaben selv, og så finder man på en masse argumenter, der kan støtte op om denne konklusion bagefter.
– Men det narrativ er bare meget langt fra det, videnskaben siger, fortæller Theis Palm til Indblik.[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_column_text]Den gode fortælling om atomkraft
På foreningens hjemmeside kan man bl.a. finde en “argumentbank”, hvor disse klassiske myter – f.eks. at affald fra atomkraft er farligt og svært at komme af med og at strålingen slår folk omkring atomkraftværker ihjel – bliver afkræftet.
Endvidere fremlægger foreningen en række infografikker om atomkraft under overskriften “Bliv klimaklog på 5 minutter”.
Ifølge Theis Palm er denne form for oplysningsarbejde kernen i foreningens projekt. Men samtidig er det også vigtigt for ham, at foreningen ikke blot laver oplysningsarbejde, men også ser sig selv om at kulturprojekt.
Der skal sættes “et menneskeligt ansigt på atomkraft”, fortæller han.
– Vi skal ikke bare slå på hårde fakta, men også fortælle et narrativ – men et, der er baseret på den objektive virkelighed.
– Vi skal fortælle om alt det, vi kan gøre med atomkraft og at det er gode mennesker, ikke onde teknokrater, der vil atomkraft, siger Theis Palm.
Hvorfor egentlig atomkraft?
Ifølge Theis Palm er atomkraft “den billigste strøm, der findes”, og energikilden er ikke alene billig, men også effektiv og skånsom overfor miljø og klima.
Det er blandt hovedargumenterne for, at vi også skal bruge atomkraft herhjemme, siger han.
– Vi vil gerne have folk til at synes om atomkraft, så vi kan få det i Danmark. Så må vi som demokratisk samfund finde ud af, om vi f.eks. skal importere atomkraft fra vores nabolande eller om vi selv skal have reaktorer.
– Folk skal erkende, at atomkraft er en vigtig energikilde for menneskets og klimaets fremtid. Det er vores primære formål: at skabe den “public opinion change”, siger Theis Palm.
Foreningen Atomkraft Ja Tak blev stiftet sidste år, er 100 procent medlemsfinansieriet og har foreløbigt afdelinger i Aarhus og København.
Theis Palm er 28 år, fra Aarhus og arbejder som country manager for Kärnfull Energi – et energiselskab, der som det eneste i Danmark leverer strøm med 100 procent kernekraft.