Topforskere: Beskyt de sårbare, åbn samfundet

Den måde, mange regeringer håndterer coronakrisen på, får alvorlige følger for befolkningernes tilstand. Det er tid at ændre politik, mener tre internationale specialister.
Screenshot: gbdeclaration.com

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Topforskere: Beskyt de sårbare, åbn samfundet

Den måde, mange regeringer håndterer coronakrisen på, får alvorlige følger for befolkningernes tilstand. På tide at ændre politik, mener tre internationale specialister.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Tre internationalt anerkendte forskere mener, at den politiske reaktion på coronaepidemien er forkert og bør korrigeres. De mener, at den rigtige reaktion er at beskytte alle de sårbare befolkningsgrupper maksimalt og så lade resten af befolkningen leve et normalt liv og genoptage fester, restaurantbesøg og sportsarrangementer.
De tre internationale topforskere er dr. Martin Kulldorff, mediciner, biostatistiker og epidemiolog fra Harvard University, professor fra Oxford, dr. Sunetra Gupta, som også er epidemiolog med ekspertise i immunologi og matematisk modellering af infektionssygdomme og dr. Jay Bhattacharya, fra Stanford, læge, epidemiolog, sundhedsøkonom og ekspert i forholdet mellem infektionssygdomme og sårbare befolkninger.
Forskernes forslag vil indebære, at mange unge og stærke mennesker bliver syge en kort tid, hvorefter de bliver raske igen. Kun derigennem vil man opnå flokimmunitet – som skal beskytte folk, indtil vaccinerne er klar, siger de. Det bør ske ved, at alle de, der har minimal risiko for at dø af coronavirus, får lov til at leve deres normale liv.
De har lavet en fælles erklæring, som de har døbt ’The Great Barrington Declaration’ efter den lokalitet, hvor de mødtes for at skrive erklæringen.
De tre professorer skriver i erklæringen, at den eksisterende nedlukningspolitik har ødelæggende virkninger på befolkningernes helbredstilstand, både på kort og langt sigt. Man oplever i øjeblikket et faldende antal børnevaccinationer, et stigende antal hjerte-kar-sygdomme, et faldende antal screeninger for kræft og voksende antal mentale sygdomme. Det vil føre til et stigende antal dødsfald i de kommende år, skriver forskerne, og det vil være arbejderklassen og de unge, som bliver hårdest ramt. Og at holde skoleelever og studerende hjemme fra skoler og universiteter er en ”alvorlig uretfærdighed”, står der i erklæringen.
”At opretholde nedlukningen indtil en vaccine er til rådighed, vil forårsage uoprettelig skade, som vil ramme de underpriviligerede uforholdsvist meget,” hedder det i erklæringen.
Vi ved nu, at dødsrisikoen efter en Covid-19 infektion er 1.000 gange lavere for et ungt menneske end for en gammel og svagelig. For børn er risikoen ved smitte fra Covid-19 ringere end ved mange andre sygdomme f.eks. influenza.
Til gengæld skal man gøre alvorlige foranstaltninger for at beskytte de udsatte grupper. Som eksempel nævner de tre forskere, at personalet på plejehjem skal have opnået immunitet, og at alle med adgang til hjemmene skal testes grundigt for smitte. Personalerotation skal undgås mest muligt.
Gamle og svage, som bor i eget hjem, skal have mad og andre fornødenheder bragt til hjemmet, så de ikke behøver at gå ud. Besøg fra familiemedlemmer bør så vidt muligt foregå udendørs. Blot for at nævne et par af de nødvendige beskyttelsesforanstaltninger.
De ikke-sårbare, som får lov at leve et normalt liv, skal vaske hænder hyppigt og blive hjemme, hvis de bliver syge. Skoler og universiteter skal åbne igen for normal undervisning, og sportsaktiviter genoptages. Unge med lav risiko bør gå på arbejde igen i stedet for at arbejde hjemme. Restauranter og anden forretning bør åbne igen – det samme gælder kulturelle aktiviteter som kunst, musik og sport. Og på denne måde vil man gradvis opbygge flokimmunitet, som vil gavne alle i samfundet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6909″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7566″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9488″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?