Torsdag skal Folketinget tage stilling: Skal Mette Frederiksen for en rigsret?

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Torsdag skal et borgerforslag om at stille statsministeren for en rigsret førstebehandles i Folketinget.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net

Da regeringen anført af statsminister Mette Frederiksen (S) sidste år brød Grundloven og på ulovligt grundlag beordrede alle danske mink aflivet, skabte det stort røre.

Den ulovlige aflivning blev begrundet i, at en særlig minkmutation af coronavirus ved navn “cluster 5” udgjorde en trussel mod ikke blot Danmarks – men hele verdens – coronabekæmpelse. 

En påstand, der siden har vist sig at være usand.

Siden minkskandalen rullede i november, er der blevet nedsat en såkaldt granskningskommission, som skal undersøge regeringens ageren ift. den ulovlige ordre.

Men Mette Frederiksen og co. får ikke lov at undgå ubehagelige spørgsmål om deres rolle i minkskandalen indtil kommissionen er færdig med sit arbejde.

Borgerforslag om rigsret skal behandles af Folketinget

Tilbage i januar blev der nemlig et oprettet et borgerforslag med titlen “Mette Frederiksen for en rigsretssag nu”, og dette fik på få uger samlet de 50.000 fornødne underskrifter.

Dermed skal forslaget, der i skrivende stund har nået hele 61.574 støtter, nu førstebehandles i Folketinget denne torsdag den 22. april.

Altså bliver Folketingets partier nu tvunget til at tage stilling til, om Mette Frederiksen skal stilles for en rigsret, hvorefter forslaget bliver henvist til et af Folketingets udvalg.

I løbet af udvalgsbehandlingen kan udvalget f.eks. stille spørgsmål til statsministeren og andre implicerede i minkskandalen og holde samråd om forslagets indhold, invitere hovedstilleren og medstillerne til et møde om forslaget og ændre i forslaget ved at stille ændringsforslag.

Efter udvalgsbehandlingen kommer forslaget til anden og sidste behandling i Folketinget. 

Her bliver der først stemt om eventuelle ændringsforslag og derefter om forslagets vedtagelse eller forkastelse.

Bliver forslaget her vedtaget, skal Mette Frederiksen stilles for en rigsret. Dette er dog alene en politisk beslutning, som afhænger af, hvad de enkelte partier hver især stemmer for.

Demonstration foran Christiansborg

Samtidig med førstebehandlingen torsdag den 22. april er der planlagt en stor demonstration ude foran Christiansborg.

– Denne dag er meget vigtig. Det er en dag, hvor vi som befolkning, skal tilkendegive at vi IKKE accepterer Grundlovsbrud. Heller ikke selvom man er landets statsminister!, skriver arrangørerne på demonstrationens Facebook-begivenhed.

Her skriver de også, at der vil være taler fra bl.a. minkavlere, og at biler og traktorer vil køre i ring om Christiansborg i protest mod Mette Frederiksen.

Foreløbigt har flere end 2.000 tilkendegivet på Facebook, at de er interesserede eller vil deltage i demonstration.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?