Trods massiv kritik: Udskældt model for nedlukninger fortsætter

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Til trods for heftig kritik vil den automatiske nedlukningsmodel stadig fortsætte.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Det skriver Berlingske.

I den nye genåbningsaftale, som blev indgået natten til tirsdag af alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige, fremgår det, at den stærkt kritiserede automatiske nedlukningsmodel fortsat vil være gældende.

– Aftalepartierne noterer sig i denne forbindelse, at modellen for automatiske nedlukninger fortsat gælder og ligeledes vil omfatte de områder, der omfattes af genåbningen pr. 21. maj 2021, herunder også større forsamlinger og arrangementer såsom messer samt markeder, lyder det i aftaleteksten.

Man har tidligere kunne læse i Berlingske, at Statens Serum Institut (SSI) i et notat til partilederne i Folketinget anbefalede, at man lod den automatiske nedlukningsmodel fortsætte.

Ifølge SSI’s notat er den automatiske nedlukningsmodel samt den massive testindsats hovedårsager til, at det går godt med epidemikontrollen i Danmark.

Heftig kritik

Den automatiske nedlukningsmodel fungerer således, at hvis en kommune eller et sogn har et bestemt antal smittede, er den pågældende kommune forpligtet til at lukke alle skoler, gymnasier osv. ned.

Det har bl.a. resulteret i, at skoler uden én eneste smittet var nødsaget til at lukke ned. Man har efterfølgende justeret modellen for at prøve at undgå meningsløse nedlukninger.

Dog, ser det ikke ud til, at justeringen har medført den ønskede effekt. Modellen har nemlig for nylig været skyld i en total nedlukning af Hørsholm Kommune, som ifølge kommunens borgmester Morten Slotved (K) var meningsløst.

Hos Venstre er man heller ikke begejstret for modellen. Ifølge partiets sundhedsordfører, Martin Geertsen, bør den afskaffes øjeblikkeligt.

– Det synes jeg, man skal gøre i morgen.

Nu begynder Københavns Kommune at nærme sig at kunne komme op over grænserne, og det er en kæmpe kommune, man kan risikere at skulle lukke helt ned. I Hørsholm blev hele molevitten lukket ned på én gang, og det synes jeg er alt for voldsomt at gøre automatisk, fortæller han til Berlingske.

Før modellen blev justeret, kritiserede regeringens egne eksperter den stærkt. De beskyldte den bl.a. for at tage børn som “gidsler”, da den var skyld i en nedlukning af en række skoler, der ikke havde én eneste smittet elev.

Netop nu er 13 kommuner i overhængende fare for at blive ramt af nedlukning.

Få overblikket her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?