Trumps eftermæle kan blive stort

Præsident Trump var fortrinlig, mener Thomas Grønlund Nielsen, og vi bør undlade at lade Trumps person overskygge hans politiske bedrifter.

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10908″ img_size=”1020×436″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Illustration: heblo via Pixabay[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Trumps eftermæle kan blive stort

Præsident Trump var fortrinlig, mener Thomas Grønlund Nielsen, og vi bør undlade at lade Trumps person overskygge hans politiske bedrifter.
Af Thomas Grønlund Nielsen   
Så sluttede fire fantastiske år med Trump, og han vil uden tvivl få en plads i historiebøgerne. Her i den afgrundsdybe skuffelse over den store mands fald er det vigtigt at komme i hu, hvor meget Trump har ændret, forbedret og reddet i denne legendariske periode.
Blot for at nævne lidt af det: Højesteret er blevet afstivet med tre konservative udnævnelser, hvilket vil holde i årtier (medmindre demokraterne bryder al anstændighed og hæver antallet af pladser), 600 km mur til Mexico er blevet bygget, og resten af muren er finansieret, milliarder af dollars i toldindtægter har afhjulpet føderationens store underskud, den første skattereform siden Reagan, afskaffelse af lovkompleks har gjort livet lettere for små virksomheder, og USA er igen pioner inden for rumfart, atomkraft osv.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”10991″ img_size=”300×300″][vc_column_text]Thomas Grønlund Nielsen er lektor, forfatter, gymnasielærer i fysik. [/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Men først og fremmest har Trump været arbejderklassens mand i ordets egentlige forstand. Han har skaffet jobs tilbage til USA – rigtige jobs hvor man får snavs på hænderne, og hvor der produceres fysiske værdier. Han har gjort USA til verdens største producent af olie og gas og dermed gjort USA uafhængig af Mellemøsten og fået sit land ud af de udsigtsløse krige der.
Verden, venstrefløj, virus
USA og Kina behøver ikke længere at konkurrere over olieleverancer, og det er godt nyt for verdensfreden. Ligesom Trumps møde med Nordkorea, som Sydkorea og Japan mener, at han burde have haft Nobels Fredspris for. I det hele taget er det påfaldende, at vi, efter at han kom til, har hørt meget mindre om ISIS og uroligheder i Mellemøsten.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Sådan går det som regel, når republikanere sidder i Det Hvide Hus (med Bush den yngre som grotesk undtagelse), at krige bliver afsluttet. Nu må man bare bede til, at Joe Biden ikke får ødelagt for mange af Trumps bedrifter. Man må bede til, at det også er Biden, der bliver præsident af gavn og ikke Kamala Harris og den radikale venstrefløj. Han virker desværre så svag, at man kan tvivle på, om han kan holde stand mod den fortsatte venstredrejning af John F. Kennedys parti, der har foregået, siden Bill Clinton gik af, og som særligt giver sig udtryk i den absurde identitetspolitik.
Kan det virkelig alene have været coronaplagen, der væltede Trump? Det ville i så fald være en næsten ubærlig tragedie, at en ydre, anonym og nærmest tilfældig begivenhed skulle formå at afspore den folkebevægelse, som Trump har været, og fratage denne storslåede nation sin ubændige stræben og energi. Det kan også tænkes, at Trump i sin stil simpelthen var for krads kost.
Hold kursen, Joe Biden
Selvom indholdet af hans politik var stort og godt, er det muligt, at hans vulgære og selvforherligende fremtræden blev så anstrengende for et flertal af amerikanerne, at de foretrak en søvnig gammel mand. Faktum er, at stemmedeltagelsen med 67 % ved dette valg er det højeste i USA siden år 1900, så selvom Trump fik 5 millioner flere stemmer end i 2016, måtte han se sig overgået af Biden. I hvert fald avlede præsidentens utrættelige energi og allestedsnærværende aktivitet og tale så meget modtryk i befolkningen, at de afsatte ham.
Det hele behøver ikke at være så skidt endda: Hvis Trump undgår at lave for megen skandale ud af dette nederlag og i stedet overdrager magten roligt og værdigt til Joe Biden, kan hans eftermæle blive ganske godt. (Det skulle han nok tænke mere på, for det kan holde vejen åben mod præsidentembedet om fire år for vicepræsident Mike Pence og for hans datter, Ivanka Trump, senere).
Den kommende præsident Biden vil således gøre klogt i at bibeholde meget af den politiske kurs, som Trump har lagt, for det er i virkeligheden ikke den, et flertal af amerikanere er utilfreds med. De er utilfredse og utrygge med Trumps person, og den kan Biden jo sagtens fortsætte med at lægge størst mulig afstand til i det offentlige, uden at han behøver at sænke alle de skibe, som hans forgænger har søsat.
Dette indlæg til Indblik.net er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”10181″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”10592″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”10680″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?