Tunesiens præsident giver sig selv næsten ubegrænset magt

Kais Saied. (Foto: Wikimedia Commons)

Hans kritikere siger, at han er ved at gøre sig selv til diktator.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk 

Tunesiens præsident, Kais Saied, kan nu enerådigt udpege en regering og udstede lovtekster via dekreter. 

Det skriver Jyllands-Posten.

Den 25. juli 2021 fyrede præsidenten premierministeren og suspenderede parlamentet. Dette har resulteret i, at præsidenten siden da har haft nærmest enerådig magt over Tunesien.

Saied undskylder selv sit foretagende ved at pointere, at Tunesien befinder sig i en national nødsituation. 

I onsdags meddelte han over for pressen, at han vil forøge sin egen magt, hvilket vil betyde, at dele af landets forfatning vil blive overset. 

Tunesien har ellers haft en drøm om en demokratisk styreform siden deres revolution i 2011, der var en stopklods for mange år med enevældigt styre. Men for nu ser det altså ud til, at de tunesiske borgere ikke skal sætte næsen op efter et demokrati lige foreløbigt. 

De nye tiltag giver nemlig Saied enerådig magt til at udpege en regering, udstede lovtekster via dekreter samt træffe vidtgående politiske beslutninger uden nogen form for demokratisk indblanding. 

Medlemmerne i det for nyligt suspenderede parlament vil ikke længere få udbetalt løn. Samtidig vil deres immunitet over for retsforfølgelse også ophøre. 

Saied oplyser også, at han vil nedsætte et udvalg, der har til formål at lave ændringer i landets forfatning fra 2014. Ifølge ham selv vil dette nemlig føre ud i “et rigtigt demokrati, hvor folket i sandhed er suverænt”. 

[adning id="17957"]

Fik du læst?