Tyskland forlænger nedlukning

Tyskland forlænger i store træk nedlukning til 28. marts
Pool/Reuters

Den tyske nedlukning for at bekæmpe coronapandemien bliver i store træk forlænget til 28. marts.

Kansler Angela Merkel og delstaternes regeringschefer er dog nået frem til en række muligheder for at genåbne, som er afhængige smittetallene.

Det står sent onsdag klart, efter at Merkel og delstaterne i mange timer har forhandlet om en trinvis genåbningsstrategi.

Den nye strategi betyder, at det fra mandag vil være muligt for ét hjem at mødes med et andet. Dog skal man holde det samlede antal personer under fem. Børn under 14 år tæller ikke med.

Hvis smittetallene daler, vil der automatisk blive åbnet mere op for, hvor mange man kan omgås. Det omvendte gør sig også gældende, hvis smitten stiger.

Boghandlere, blomsterforretninger og havebutikker vil få mulighed for at genåbne. Men butikkerne er allerede åbne i flere delstater.

Regionale genåbninger vil blive tilladt i områder, hvor der ikke er mere end 100 nye smittetilfælde per 100.000 personer over syv dage.

Er der under 50 nye smittetilfælde per 100.000 personer over syv dage i regionen, kan også detailhandlen åbne.

De næste skridt i genåbningen bliver, at der åbnes op for udendørs spisesteder, biografer og teatre – hvis altså smitten holder sig inden for grænserne.

Kontaktfri sport vil få lov at gå i gang indendørs. Udendørs vil man også få mulighed for at dyrke sportsgrene med kropskontakt.

Vacciner og test skal spille en nøglerolle i den fortsatte genåbning, og Merkel vil skrue op for begge dele.

– Vi er klar over, at vi er i et kapløb med tiden, siger hun.

For tiden får omkring 200.000 tyskere dagligt en vaccinedosis.

Offentligheden vil fra 8. marts kunne få én hurtigtest gratis om ugen, siger Merkel.

Kansleren mener, at Tyskland er på vej ind i en ny fase af pandemien. Man bør derfor “ikke gå skødesløst frem, men med retmæssigt håb”, mener hun.

Merkel tilføjer, at flere lande har oplevet en “dramatisk tredje bølge”, og at den forsigtige genåbning skal modvirke en sådan i Tyskland.

Hun understreger, at der er håb om bedring.

– Foråret 2021 bliver anderledes end foråret for et år siden, siger hun.

/ritzau/dpa

[adning id="17957"]

Fik du læst?