Udskudt igen-igen: Her er den nye dato, hvor alle forventes at være vaccinerede

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sundhedsstyrelsen venter, at alle i Danmark er færdigvaccinerede 12. september.

Det fremgår af den seneste vaccinekalender fra Sundhedsstyrelsen, der er opdateret tirsdag. Det er omkring to uger senere end den tidligere prognose.

Allerede mandag oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at vaccinekalenderen ville blive udskudt med et par uger, og tirsdag er der kommet flere detaljer.

Den seneste udskydelse skyldes, at de danske sundhedsmyndigheder nu forventer at få de første vacciner fra den tyske producent CureVac i juli mod tidligere juni.

CureVac har endnu ikke søgt om godkendelse i Europa, men ventes at gøre det i løbet af måneden.

Derudover kommer der ikke så mange Moderna-vacciner som før var antaget.

Der har været en række udskydelser af vaccineplanen. Oprindeligt var forventningen i januar, at alle kunne være færdigvaccinerede 27. juni, men siden er datoen blevet skubbet mange gange.

Det skyldes, at der ikke er kommet så mange vacciner som ventet, og fordi Sundhedsstyrelsen besluttede at skrotte både AstraZeneca og Johnson & Johnson-vaccinen fra vaccinationsprogrammet.

Hos Sundhedsstyrelsen ærgrer vicedirektør Helene Probst sig over, at der er kommet en ny forsinkelse i vaccineplanen.

– Det er superærgeligt, men vi må bare sige, at vaccineproduktion er en svær størrelse, og det sker hele tiden nye ting.

– Vi forsøger hele tiden at være så åbne og transparente så muligt og give den mest retvisende prognose. Man skal huske, at kalenderen er en prognose, siger hun.

Hun afviser, at Sundhedsstyrelsen har været for optimistisk med sin kalender.

– Vi kan desværre konstatere, at der desværre har været flere forsinkelser, men vi forsøger hverken at over- eller underestimere.

– Kalenderen er vores bedste bud med den viden, vi har til rådighed. Man jeg kan ikke garantere, at der ikke kommer flere forsinkelser i kalenderen, når vi ser lidt længere frem, siger Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen forventer på nuværende tidspunkt, at 75 procent af befolkningen er vaccineret i udgangen af juli.

Derfor ventes der derfra ikke at kunne komme væsentlige forsinkelser af vaccineplanen.

/ritzau/

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

 

Fik du læst?

Subscribe

* indicates required

.

Vi opbevare din data sikkert, og du kan til hver en tid melde nyhedsbrevet fra igen

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.