Undersøgelse: Derfor blev alle mails slettet, da coronahåndteringen skulle kulegraves

Menneskelig fejl førte til slettede mails i styrelse
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det blev kaldt “lidt for belejligt”, at Sundhedsdatastyrelsen slettede alle mails i sensommeren 2020, netop da coronahåndteringen skulle til at kulegraves. Nu er en uvildig undersøgelse af forløbet klar.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
En ekstern undersøgelse fastslår, at det var en utilsigtet, menneskelig fejl, der førte til, at Sundhedsdatastyrelsen slettede en stor bunke mails i sensommeren 2020.
Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.
Sundhedsdatastyrelsen beklager samtidig forløbet, og oplyser, at 85-90 procent af de slettede mails er genskabt.
Den eksterne undersøgelse er foretaget af revisionsfirmaet KPMG, der retter en kritik mod en række fejl under forløbet.
Den endelige konklusion er den samme, som styrelsen selv tidligere er kommet frem til. Der er dog “en række alvorlige fejl”, fremgår det af revisionsfirmaets rapport.
– KPMG finder det bekymrende, at det tilsyneladende har været relativt let at foretage så indgribende ændringer i systemets indstillinger, uden at dette er blevet bemærket af hverken den pågældende medarbejder eller den driftsorganisation, som er ansvarlig for systemet, står der i rapporten.
Derudover finder revisionsfirmaet det “kritisabelt”, at “Sundhedsdatastyrelsen ikke har haft kendskab til eller kontrol af, hvor lang tid styrelsen reelt havde til rådighed til at genskabe de slettede mails”.
Det har også været “særdeles uheldigt”, at styrelsen ikke har haft overblik over en mulighed, der ville have forhindret, at mails ville gå tabt.
Hændelsen skete i sommeren 2020. Fejlen betød, at alle sendte mails i mailboksene hos ansatte i Statens Serum Institut, Sundhedsdatastyrelsen og Koncern HR blev slettet.
– Det er en sag, som vi er dybt ulykkelige over, og som vi ikke har håndteret godt nok.
– Vi formåede ikke at inddæmme konsekvenserne af den menneskelige fejl og var ikke systematiske nok i vores tilgang til at løse problemet, da mailsene blev slettet, udtaler styrelsens direktør, Lisbeth Nielsen, i meddelelsen.
Hun siger, at det med en “teknisk løsning” er lykkedes at genskabe 85-90 procent af de slettede mails. Styrelsen har “brugt mange kræfter på at mindske konsekvenserne og genskabe de slettede mails”.
Styrelsen understregede allerede i sensommeren 2020, at der var tale om en fejl.
Fejlen mødte dog bred kritik, da de mange mails blandt andet kunne have indgået i en undersøgelse af regeringens beslutningsgrundlag under håndteringen af coronakrisen i foråret.
Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, kaldte det “belejligt”, at mailsene var blevet slettet på et tidspunkt, hvor man var ved at undersøge grundlaget for regeringens beslutninger under coronaudbruddet.
Den udmelding kaldte Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, for “grænseoverskridende og vanvittig”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?