Undersøgelse: Sådan er opbakningen i den danske befolkning til nye restriktioner og nedlukninger

Foto: Coronasmitte.dk

Danskerne er generelt for coronapas, men imod en ny nedlukning. Det viser en ny undersøgelse.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

En ny undersøgelse foretaget af Epinion for det såkaldte HOPE-projekt tyder på, at et stort flertal af danskerne bakker op om coronapas – og endda også vil udvide brugen af det.

Omvendt tyder undersøgelsen på, at de adspurgte er knap så begejstrede for idéen om endnu en nedlukning.

Der er nemlig i stort set alle de tiltag, som tyder på nedlukning, en opbakning på under 50 procent.

Dette er dog med undtagelse af tiltag som eksempelvis “Nedlukning af skoler med meget smitte”, “Forsamlingsforbud på 500” og “Forsamlingsforbud på 1000”.

Disse har nemlig henholdsvis en opbakning på ca. 75, 58 og 64 procent.

Grafik: HOPE-projektet.

Coronapassets genindførelse på offentlige steder møder dog en bred opbakning, med hele 91 procent, og ligeledes mener mange, at det skal være obligatorisk med coronapas på landets arbejdspladser og uddannelser.

Her er der nemlig 84 procents opbakning, hvilket altså tyder på, at danskerne er åbne for tiltag som disse, men er mere skeptiske over for tiltag, der betyder mere direkte nedlukninger.

HOPE-projektet undersøger danskernes adfærd under coronakrisen samt opbakningen til coronahåndteringen. Projektet ledes af statskundskabsprofessor Michael Bang Petersen.

Spørgeskemaundersøgelsen er indsamlet af Epinion blandt 529 danske borgere via deres online panel. Data er indsamlet i perioden 9. til 10. november 2021.

For at matche den bredere danske befolkning vægtes andelene på baggrund af en række demografiske variable (geografi, uddannelse, alder, boligtype, størrelse på husholdning, og ideologisk tilhørsforhold). 

Dataindsamlingen er finansieret af Carlsbergfondet.

[adning id="17957"]

Fik du læst?