USA’s kongres diskuterer hår-diskrimination

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

USA’s kongres diskuterer hår-diskrimination

En demokratisk senator fra New Jersey er blandt forslagsstillerne, der skal forbyde amerikanske arbejdsgivere at diskriminere på baggrund af hår. Meningen er at styrke minoriteters retsstilling.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Bølgen af identitetspolitik i USA ruller på mange fronter, og en af de seneste gælder borgernes hår. Sidste år var der en række slag i kampen mod hårdiskrimination i flere stater. Og nu skal kampen stå på føderalt niveau, efter der for nylig er stillet forslag i Kongressen om at sikre, at arbejdsgiveren ikke fyrer borgerne begrundet i hår.
Aktivister og politikere mener, at arbejdspladser og skoler ellers har mulighed for at udøve indirekte racisme ved at forbyde frisurer, som især sorte borgere er mere tilbøjelige til at have. Det er for eksempel afrohår, dreadlocks eller zulufolkets bantu-knude. Men det vil stadig være muligt for arbejdspladser at forbyde frisurer, der ikke forbindes med bestemte racer eller nationer.
Forslagsstillerne i Kongressen er Cedric Richmond fra Louisiana i Repræsentanternes Hus og Cory Booker fra New Jersey i Senatet, begge fra det demokratiske parti. Læs hele Cory Bookers forslag her.
”Sorte kvinder og mænd er hver dag nødt til at tænke på, om deres naturlige hår er ’passende’ eller ’professionelt’ efter eurocentriske standarder,” sagde repræsentant Barbara Lee som støtte til forslaget ifølge en pressemeddelelse fra førnævnte Richmond.
Forslaget har dog foreløbig næsten kun fået støtte fra andre demokrater. Det gør det usandsynligt, at det overlever turen gennem Senatet med republikansk flertal. Men tendensen er klar nok. Hår-aktivismen har vundet store sejre siden sidste sommer, hvor hårdiskrimination blev forbudt i New York og Californien. Senest har netop senator Bookers hjemstat, New Jersey, fulgt trop.
Forslaget hedder CROWN Act, hvilket er kort for ’Creating a Respectful and Open World for Natural Hair Act’. Forslaget har også fået støtte fra firmaet Dove, kendt for sine hår- og hudplejeprodukter. Modstandere har forsøgt at påpege, at race og hår ikke er det samme. Men denne bølge stopper ikke med at rulle, før alt naturligt hår er befriet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4231″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3544″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1281″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.