Valgforskere: Derfor vil Mette Frederiksen snart opleve massiv nedgang

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Professorerne Kasper Møller Hansen og Rune Stubager forudser, at Socialdemokratiet og rød blok vil opleve massiv nedgang, i takt med at hverdagen vender tilbage.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.net

Sådan fremgår det af en artikel i Berlingske.

Ifølge Kasper Møller Hansen, som er valgforsker og professor ved Københavns universitet, har coronakrisen skabt en såkaldt ”rally around the flag”-effekt, hvilket vil sige at vælgerne i stor grad samler sig om den politiske leder.

– Der har været en enorm og nærmest uset opmærksomhed på statsministeren, og der er en meget grundlæggende forklaring på, at oppositionen er så langt bagud, fortæller han og fortsætter:

– Det betyder også, at billedet trods alt vil rette sig og se bedre ud for oppositionen. Man af de vælgere, der har flyttet sig, stemmer på statsministeren for at hjælpe med at bekæmpe fælles fjende. Derfor må man også forvente, at de fordeler sig mere normalt, når fjenden ikke er lige så truende mere.

Kasper Møller Hansen mener i øvrigt, at på trods af at vælgerne under kriser som denne samles om den politiske leder, vil regeringschefen blive tildelt ansvaret for konsekvenserne på sigt.

– Alt skidt ender hos statslederen. Derfor tror jeg også, vi kan se et ret kraftigt og hurtigt dyk på den anden side af krisen – ikke nødvendigvis fordi hun har begået fejl, men fordi man placerer ansvaret hos lederen, fortsætter han.

Professor Rune Stubager peger også på, at kriser som regel gavner statslederen mere på den korte end den lange bane. Dog har vi aldrig haft præcis denne krise, med lige præcis denne statsminister.

– Når nu det desværre skulle være, kunne det faktisk ikke have passet bedre til det politiske projekt, hun står for. Det har været en fuldstændig unik situation, fortæller han og fortsætter:

– Men der er meget der taler for, at vi vil gå mod et mere normalt scenario, hvor Socialdemokratiet vil bevæge sig mod et lavere niveau, når denne krise så småt ebber ud. Vælgerne er ofte meget utaknemmelige i den forstand, at når et problem er løst, spørger de, hvem der kan løse det næste.

Rune Stubager mener dog, at det vil ske i form af en løbende og gradvis sivning, fremfor et mere pludseligt ryk.

– De sprang pludseligt op, da krisen kom. Jeg tror ikke, de pludselig vil springe den anden vej igen. Jeg tror mere, det vil være i form af en mere langvarig nedslidning, fordi de skal stå til ansvar for alverdens problemer, afslutter han.

Du kan se de seneste meningsmålinger her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?